DOLAR 32,3840 0.16%
EURO 34,9699 -0.32%
ALTIN 2.324,390,23
BITCOIN 22790841,35%
Hatay

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

COVİD -19 SONRASI FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

ABONE OL
10 Haziran 2021 15:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelen Covid-19 virüsü neredeyse tüm vücut sistemlerini etkileyen bir virüstür. Covid-19’a yakalanan bireylerde görülen semptomlar merkezi sinir sistemi, solunum sistemi, kas-iskelet sistemi gibi birden fazla sistemi etkileyen problemler yaratabilmektedir. Özellikle uzun süre yoğun bakımda kalan hastaların kas kuvvet ve enduransında azalma, yürüme ve denge fonksiyonlarında bozulma, akciğer kapasitelerinde ciddi azalma meydana gelmektedir. Bu hastalık kimi bireylerde fiziksel olarak aktif kalmayı zorlaştırmakta, hareketsizliğe neden olmaktadır. Hareketsizliğin vücudun tüm sistemleri üzerine olumsuz etkileri vardır. Kronik hastalığı olanlar, ileri yaştaki bireyler, engelli bireyler hareketsizliğin olumsuz etkilerine karşı en hassas gruptadırlar. Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, evden çalışma uygulamasının yanı sıra, sokağa çıkma kısıtlamaları, spor salonlarının kapatılması gibi önlemler nedeniyle insanların giderek daha az hareket ettiği uyarısında bulunmuştur.

Dolayısıyla Covıd-19 kaynaklı pandemi süreci sadece hastalığı geçirenler için değil, diğer tüm bireyler için bir hareketsizlik yaratmıştır.

Hareket azlığıyla birlikte kas gücü azalmaya başlamaktadır. Örneğin hiç bir fiziksel rahatsızlığı olmayan bir kişinin bir haftalık kesin yatak istirahatinden sonra eldeki kavrama gücü % 20 oranında azalır. Kas gücündeki bu azalmaya parelel olarak, kişinin dayanıklılığında da azalma olur. Diğer taraftan hareketsiz kaslarda, kısa süre içinde atrofi (kas kaybı) gelişir. Atrofinin derecesi, hareketsizliğin süresine bağlıdır.

Ayrıca hareketsizlik,  fiziksel görünümün bozulması, kas – iskelet problemleri, artan kemik erimesi, bel ve sırt ağrıları gibi problemlerin yanısıra, yüksek tansiyon, kolestrolde artış, damar  hastalıkları, kalp ve akciğer hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.

Saydığımız tüm bu olumsuz gelişmeler, hareketsizliğe bağlı problemlerin yalnızca bir kısmıdır.

Covid -19 sonrasında tüm vücutta hassasiyet ve dokununca acıma şeklinde çok şiddetli ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu ağrılar egzersiz sonrası ağrılara benzemektedir. Fakat egzersiz sonrası ağrılar 48-72 saatte geçerken Covıd-19 da eklem ve kas ağrıları enfeksiyondan sonra da günlerce devam edebilmektedir. Covid -19 sürecinden sonra bahsettiğimiz kas iskelet sistemi problemleri, solunum problemleri, ve ağrı durumlarını yaşamamak adına fizik tedavi hekimi ve fizyoterapistlerin uygun değerlendirmeleri sonrasında, bireylere düzenli ve kişiye özel egzersiz programları hazırlanmalıdır.  Bireyin problemine yönelik.olmayan , Uzman kişi tarafından yapılmayan egzersizlerin de sağlığınızı olumsuz  etkileyeceğini lütfen unutmayın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.