DOLAR 32,3637 0.13%
EURO 34,9687 -0.33%
ALTIN 2.324,510,23
BITCOIN 22735561,09%
Hatay

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Afganistan öncesi son çıkış

ABONE OL
26 Temmuz 2021 14:55
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili Okurlarım! NATO birliklerinin Afganistan’daki görevi,  yaklaşık 20 yıl sonra,  15 Temmuz 2021 tarihi itibariyle sona erdi. Afganistan’da NATO’nun komutası altında hiçbir birlik kalmadı. ABD bile çekilirken Türkiye neden Afganistan’da kalmak istiyor? Bir yandan göç dalgası, diğer yandan Taliban tehdidi varken, Türkiye her nedense Kabil Havaalanı’nın güvenliğini ve işletmesini sağlamaya talip. Türkiye askerini nasıl bir Afganistan’a gönderecek? Türkiye’nin Taliban ve ABD ile pazarlığı sürüyor.

Kaldı ki Taliban Türkiye’yi uyarıyor; işgal devam ederse Türkiye’ye karşı tavır alacağını söylüyor. Belli ki Afganistan belalı bir yer! Sert yaşam koşulları olan yerlerde ölüm korkusu azalır. Ölmekten beter bir yaşam sürenler neden korksun ki? SSCB yanlış bir kararla Afganistan’a gelince öğrendi bu gerçeği.

Afganları silahlandıran ABD’de iş kontrolden çıktığında yine bu acı gerçekle karşı karşıya kaldı ve şimdi de Afganistan’ı terk ediyor. Türkiye’de sosyal refahını kaybettikçe Afganistan’a benzeme yolundayken bu gerçeği öğrenecek ama bedeli çok ağır olacak! Türkiye kaçtığı yere askerini bekçi, ülkesini de mültecilere açık hapishane yapmak istiyor.

ABD’nin minnet duygularıyla emperyalist ülkeler yayılmacı politikalarını kendi askerleri ile yapmaktan kaçınıyorlar artık. Çünkü bu politikalarını modern toplumlara kabul ettiremiyorlar. Özellikle Irak için söyledikleri kimyasal depoları ve fabrikaları bulamayınca gerekçe de uyduramadılar. Artık çatışma ihraç edilen ülkelere kendi askerlerini göndermiyorlar. Emperyalist ülkeler istikrarsızlaştırma işini yerli işbirlikçilerden lejyonlar oluşturarak çözüyorlar.

  Hani bir zamanlar Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’yi istikrarsızlaştırma çabalarımızda uluslararası toplumdan beklediğimiz desteği alamadık” demişti ya.  Oysaki Suriye çoktan istikrarsızlaştırılmış, halkının yarısını ölerek veya göç yollarına düşerek kaybetmişti. Ve Türkiye’nin nüfusuna 5 milyon daha ekleyen bu çabanın devamı, Batı için gerekli değildi.

Sıra Afganistan’a gelince, SSCB bu işi zaten önceden yapmıştı. Sadece Afganistan değil, Pakistan’da payını almıştı. NATO’nun emperyalist birlikleri Afganistan’dan çekiliyor ama oradaki emperyalist amaçlarından asla vazgeçmek istemiyorlar; elde tutabilseler stratejik bir yerdi. Çin, Hindistan, Pakistan, Tacikistan vb. sınır anlaşmazlığı gerginlikleri yaşıyor. Emperyalist ülkeler bu problemleri sürekli olarak körüklüyor. Bu bakımdan Afganistan iyi bir üst olabilirdi. Ancak orada hiçbir yerel örgütü lejyon vekil yapamadılar.

Afganistan Devleti de aşırı rüşvet çarkı nedeniyle halkın desteğini kazanamadı. Çünkü bu ülkede fikirler değil, kalaşnikoflar konuşuyor. Sonunda bu ülkede vekil bırakacak yerel örgüt bulamadılar ama ülke buldular. Ne yazık ki Afganistan’daki paralı vekil lejyon bizim  ‘Mehmetçik’  olacak. Bir süre sonra yurdumuza dönecek Türk Bayrağı’na sarılı şehit tabutları karşılığında ABD’den ne aldığımız da asla bilinmeyecek!

Aslında Afganistan’a gitmekten daha kötüsü de var: 5 milyon Suriyeliden sonra 5 milyon Afgan mültecimiz olma yolunda. Son günlerde kimlikleri belirsiz Afganlılar akın akın geliyorlar. Bu Taliban için ülkede asacak, taşlanacak daha az insan kalması anlamına gelse de Türkiye için ciddi bir sorun. Koskoca Almanya bile “3 milyon göçmeni alırsak batarız” diyor. Türkiye’nin toplam göçmen sayısı ise 10 milyonu geçecek. Afgan göçmenler üretmeyen ekonomide boğaz tokluğuna istihdam arayacaklar. Bu Türkiye’nin taşıyamayacağı bir yüktür. Kaldı ki Suriyelilerden farklı olarak Afganlar yanlarında feodal kültürleriyle geliyorlar. Hiçbir üretim bilgileri yok. Tek bildikleri uyuşturucu üretimi…

Bu yüzden iktidar partileri seçime gitmek zorundalar. Çünkü ekonomiyi yönetemiyorlar. 2023 yılına kadar oyları tamamen eriyecek. İyice erimeden OHAL baskısı ile tüm devleti meydanlara sürerek ve muhalif medyayı susturarak hile ile yeniden seçilme çabasındalar. Bu çaba ters de tepebilir ama yaşayarak göreceğiz. En son İstanbul seçimi göstermiştir ki, halk seçimde dürüst davranmayana sırt çevirebiliyor. Ekonomi zora girdikçe Afganistan için alınacak paralar da iktidar partilerini kurtaramayacak! Çünkü daha fazlası Afganistan’dan gelecek mülteciler için gerekli.

Amerika’nın mali yardımları da seçimi kazanmayı garantilemek için gerekli ekonomik şartları sağlayamaz. Her seçim öncesinde gelip seçim sonrasında giden malum para da bu sefer yetmeyecek. Türk askerleri Afganistan yolunu tutarken,  önümüzdeki seçim Afganistanlaşmadan önceki son çıkışımız olacak! O yüzden, vatanını ve milletini seven her vatandaş bir şeyler yapmak zorunda. Korkarım ki, toplum anti-faşist dayanışmada geç kalırsa,  son sözü SADAT söyleyecek!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.