Çocuk istismarı sadece cinsel değildir!

Çocukların aile içi sevgiye ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, çocukların istismar konusunda da asla yalan söylemeyeceklerini ifade ettiler.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde, çocuk istismarı ile ilgili farkındalık yaratmak ve istismara yönelik bilinci arttırmak amacıyla bir etkinlik gerçekleştirildi. “Ruhsal ve Bedensel Yönleriyle Sağlıklı Spor” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Psikolojik Danışman Mehmet Oral ile Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Serdar Kanuncu tarafından çocuk istismarına ilişkin önemli bilgiler aktarıldı. Çocuk istismarının, 0-18 yaş aralığındaki bireylerin, sıhhatini, fiziksel gelişimini ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilediği aktaran Psikolojik Danışman Mehmet Oral, “Çocuk istismarı denlince akla ilk olarak cinsel istismar geliyor. Ama cinsel istismarın yanında ekonomik, fiziksel ve duygusal istismar da yapılıyor” dedi.
ENSEST VERİLERİNDE ÜRKÜTÜ SONUÇ!
Son zamanlarda gündemden düşmeyen cinsel istismar vakaları hakkında gerçekleştirilen sunumlarda Psikolojik Danışman Mehmet Oral ile Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Serdar Kanuncu tarafından ortaya konan veriler artık önlem alınması gerektiğini gözler önüne serdi. Paylaşılan verilerden bazıları şöyle: “Cinsel istismar vakaları ağırlıklı olarak ensest türünde gerçekleşiyor. Ensest yani birinci ve ikinci dereceden yakın akrabalar tarafından gerçekleştirilen cinsel istismar vakalarının oranı yüzde 35.
İstismarcıların yüzde 96’sı erkeklerden oluşuyor. İstismar vakalarının 64’ünde istismarcılar çocukların tanıdığı kişilerden oluşuyor. İstismara uğrayan çocuklarının yüzde 70’i 2-10 yaş arasında, yüzde 30’u ise 11-17 yaş arasında” olduğu gözlemlendi.
ÇOCUKLARA CİNSEL EĞİTİM ŞART!
İstismara uğrayan çocuklarda zihinsel ve fiziksel belirtilerin ortaya çıktığı kaydedilirken, istismar vakalarının önüne geçilebilmesi için ailelerin yanı sıra toplumun geneline düşen sorumluluklarda paylaşıldı. Çocukların korunabilmesi için sağlıklı bir cinsel eğitimin yanı sıra aile içi sevgiye de ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar, çocukların istismar konusunda asla yalan söylemeyeceklerini ifade ettiler. Çocukların cinsel istismar konusunda ailesiyle paylaştığı her bilginin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocukların hayal güçlerini kullanarak istismara uğradıklarına ilişkin yaşanmamış bir olayı anlatmalarının mümkün olmadığını dile getirdiler. Mehmet BAYRAK
YORUM YAZIN