DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20840242,47%
Hatay
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Sözleşme Yönetmeliği Bir An Önce Geri Çekilmelidir

Sözleşme Yönetmeliği Bir An Önce Geri Çekilmelidir

ABONE OL
28 Ağustos 2021 12:52
Sözleşme Yönetmeliği Bir An Önce Geri Çekilmelidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sevdar Yılmaz, “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir” dedi.

Önceki gün Antakya Atatürk Parkında, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Hatay Tabip Odası ve SES Hatay Şubesi’nin ortak basın açıklamasını okuyan Hatay Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sevdar Yılmaz, “Salgında veya görevi başında yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün aile hekimliği çalışanlarının hakları gasp edilmiş ve yönetmelik bir ceza yönetmeliğine dönüşmüştür” dedi.

Yılmaz, “Aile hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişikliklerin hiçbiri ne toplum sağlığını öncelemiş nede çalışanların memnuniyeti önemsemiştir. Sistemde var olan aşılar, mobil sağlık hizmetleri, çocuk, bebek ve gebe izlemleri, Kovid-19 aşı uygulamaları ve gereksiz, mevzuatı olmayan rapor talepleri de eklenince hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanları tükenmişlik ve çaresizlik içerisine girmiştir. Buna rağmen, birinci basamağın başarısı burada canla başla görevini yapmaya çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarınındır. Yeni yönetmelik tamamıyla aile hekimliğine düşman bir düşüncede hazırlandığı izlenimi uyandırmaktadır. Zira bugüne kadar aile hekimlerinin hukukla kazandığı bütün haklarının önü, hukuksuz bir şekilde kanuna ve anayasaya uymayan hükümler yönetmeliğe eklenerek kesilmeye çalışılmaktadır. Örneğin aile hekimlerinin sosyal medyada paylaşım yapması 50 ceza puanı ile cezalandırılacaktır. Anayasaya aykırı bu madde yüzünden, aşı ile ilgili bildirim yapan hekime bile ceza verilebilecektir. Tekrarı halinde ise cezalar katlanacak ve sözleşme dönemi içinde 150 puana ulaşan hekimin sözleşmesi feshedilecektir. Bilindiği gibi aile hekimliği çalışanları özel statü ile çalışan sözleşmeli personeldir. Bu yönetmelik ile sözleşme yapan sağlık müdürlüğü, şikayet halinde soruşturan sağlık müdürlüğü, ceza veren sağlık müdürlüğü ve sözleşmeyi fesheden yine sağlık müdürlüğüdür. Yani polis, savcı, hakim görevi tek kuruma verilmiştir. Hukuka aykırı bu durum iş güvencemizi ortadan kaldırıp geleceğimizi birkaç kişinin iki dudağı arasına bırakmaktadır. Keza, entegre hastanede çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, mazereti olup olmamasına bakılmaksızın 5 kez nöbete gelmemesi halinde sözleşmelerinin feshedileceği yazılmaktadır. Yani hastalandınız ameliyat geçirdiniz ya da başınıza bir iş geldi ve mazeretiniz olduğu halde 5 kez nöbete gelmediğiniz için sözleşmeniz feshedilecek. Bu durum hiçbir kanun ve uluslararası sözleşmeye uymamaktadır. Yıllardır hak kayıpları yaşayıp gelirleri eriyen aile hekimliği çalışanlarına (aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %60 gelir erimesi yaşamıştır) yeni yönetmelikte Hastalık Yönetim Programı adı altında, yapılması mümkün olmayan, yapılabilmesi için günde aralıksız 12 saat sadece izlem yapılması gereken kronik hastalık izlemleri dayatıldı ki, katsayımız düşürülerek maaşlarımız %10 düşürüldü. Bütün memurların aldığı Temmuz zammını alamadık. Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede %15 oranında devam ederken, hasta sorumluluğu yokken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Yılmaz açıklamanın sonunda, “Günlerdir görsel ve yazılı medyada bangır bangır Aşı için elinize sağlık, ek ödeme veriyoruz dedikleri ve bize verildiği söylenen, Maliye bakanlığından aile hekimlerine ödenmek üzere onayı alınan ek ödeme, bin bir bahaneyle aile hekimlerine verilmemiştir. Pek çok kamu personeline kayıtsız şartsız verilen, hiçbir platformda verildiği dile getirilmeyen pandemi ile ilgili ek ödemeler, iş aile hekimliği çalışanlarına gelince, ödenmediği halde bütün medya organlarında sanki verilmiş gibi bir algı yaratılmıştır. Kendi nüfusumuzdan çok misafir hastaya aşı yaptık ama ödemeye esas sayılmadı. Vatandaşa sorumluluk verilmedi ve aşıya siz ikna edin denildi. Sosyal gelişmişlik katsayısı ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan arkadaşlarımızın sosyoekonomik gelişmişlik tazminatı ödemelerinde kesintiler yapılmıştır. Örneğin Altınözü’nde çalışan arkadaşımızın ek ödemesinde maaşındaki yüzde 10 indirimin yanında 665 TL civarı kesinti olmuştur. Bu uygulama ile orada çalışacak hekim, ebe, hemşire bulunması zorlaşacaktır. Yine cezaevlerinde çalışan arkadaşlarımızın cari ödemelerinde yüzde 80 gibi ciddi kesintiye gidilmiştir ki buradaki birimlerin boşalması kaçınılmaz olacaktır. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir” dedi. Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.