DOLAR 32,3371 0.21%
EURO 35,0818 -0.19%
ALTIN 2.307,901,35
BITCOIN 22855212,78%
Hatay
12°

KAPALI

05:03

İMSAK'A KALAN SÜRE

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ÜSSÜ: “HATAY”

MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ÜSSÜ: “HATAY”

ABONE OL
30 Temmuz 2021 10:54
MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ÜSSÜ: “HATAY”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hataylı mobilyacılar, yapımı tamamlanan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi (Antakya MOBSAN) ile dünya pazarında daha geniş yer bulmayı amaçlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Antakya MOBSAN Kooperatifinin ortak projesi olarak 2014 yılında yapımına başlanan ve resmi açılışı 25 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirilen Antakya MOBSAN ile Hatay’ın mobilya sektörünün üssü olması için çalışılıyor.

HEDEF İÇ VE DIŞ PAZARDA SÖZ SAHİBİ OLMAK

Toplam 465 bin metrekare arazi üzerine kurulu 100 fabrikadan oluşan Antakya MOBSAN ile kentin mobilya ihracatının 7 kat artması, mobilya sektöründe iç ve dış pazarda söz sahibi olunması hedefleniyor. Orta Doğu ülkelerinin hemen hemen hepsine hitap eden Hataylı mobilyacılar, yeni sitede ürettikleri ürünlerle Afrika ve ABD’de de pazar bularak ihracat ağını genişletmeyi istiyor.

ALANDAKİ 100 FABRİKADAN 85’İ DOLU, GERİSİ DE TAŞINMA AŞAMASINDA

Antakya MOBSAN Kooperatifi Başkanı Hüseyin Doğru, AA muhabirine, sitede zigon sehpa, koltuk, yemek ve yatak odası gibi her çeşit mobilya üretiminin yapıldığını söyledi. Antakya MOBSAN’da 100 fabrikanın 85’inin dolu, 15’inin ise taşınma aşamasında olduğunu belirten Doğru, site sayesinde firmaların üretim kapasitelerinin arttığını ve ihracat hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

“PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİMİZİ CİDDİ ORANDA ARTIRACAĞIZ”

Orta Doğu ağırlıklı olmak üzere 70 ülkeye mobilya ihracatı yaptıklarını ifade eden Doğru, şöyle devam etti: “Burada pazar çeşitliliğimizi çok ciddi derecede artırdık ve artırmaya da devam ediyoruz. Afrika bizim için önemli pazarlardan biri. ABD de çok önemsediğimiz ve o noktada satışlara da başladığımız değerli pazarlardan bir tanesi. Türki Cumhuriyetler, Rusya var. Yani dünyanın çoğu yerine buradan bir şekilde az da olsa mobilya gönderiyoruz. Günden güne buradaki firmalarımızın kapasite artırmasıyla birlikte pazar çeşitliliğimizi ciddi oranda artıracağız. Antakya mobilyacıları olarak ihracat rakamlarımız buraya taşınmadan önce yaklaşık 70 milyon dolardı. Buraya taşındıktan sonra pandemi süreci ve yaşadığımız belli sıkıntılar, piyasa şartlarında kapanma dönemlerinden dolayı tam kapasitede çalışamadık. Firmalarımızın da taşınma aşaması göz önüne alındığında tam anlamıyla kapasite oranlarına ulaşamamamıza rağmen 120 milyon dolar civarında çıkarttık ilk yılında. Hedeflerimizi kademe kademe artırarak 500 milyon dolara ulaşmayı planlıyoruz. 2-3 yıl içinde bu rakamlara ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz.”

Doğru, sitede şu an çalışan sayısının 6 bin civarında olduğunu, bütün firmaların tam kapasiteyle çalışması halinde bu sayının 10 bine ulaşacağını belirtti.

Mobilya sektöründe kentin önemli bir noktaya geleceğini vurgulayan Doğru, bu noktada devlet desteğinin de kendilerini mutlu ettiğini söyledi. AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.