DOLAR 32,6624 0.44%
EURO 35,0103 0.18%
ALTIN 2.502,720,75
BITCOIN 20316710,97%
Hatay
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
“Mucizeler İmkansız Değildir”

“Mucizeler İmkansız Değildir”

ABONE OL
18 Kasım 2021 13:50
“Mucizeler İmkansız Değildir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Antakya Belediyesi ve Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kutlama etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, HMKÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, asistan intörn ve stajyer doktorlar ile çok sayıda hemşire ve prematüre bebek sahibi anneler ile Antakya İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşe Betül Sovukluk ve Antakya Belediyesi Başkan vekili Osman Fırlar katıldı. 15 Temmuz Milli İrade Parkında gerçekleştirilen etkinlik Doçent Dr. Çiğdem El’ in açılış konuşmasını ile başladı. Dünya Prematüre günü 2008 yılından bu yana tüm dünyada kutlanmakta olduğunu hatırlatan El, “Ülkemizde de her yıl yaşama tutunmaya çalışan 150 bin prematüre bebek doğmaktadır ve 2011 yılından beri de her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Gününü kutlama etkinliği düzenlenmektedir. Bu etkinlikteki amaç, küçük kahramanlarımızın varlığından toplumu haberdar etmek, medya aracılığı ile de prematüreliğin ve ailelerinin sorunlarına ve çözümlerine dikkat çekerek hem ailelerin hem de toplumun bilinçlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturmaktır. 19. yüzyılın başlarında savaştan dönen askerlere kahramanlıklarından dolayı mor kalp madalyası takılırdı. İşte bu nedenle minik kahramanlarımızın rengi de mor renktir. Bebekler en güvenli alanları olan anne karnından ayrıldıkları andan itibaren yaşam mücadelesi vermektedirler. Yine de başka bir korunaklı yere; anne kucağına kavuşmaktadırlar. Ancak ve maalesef ki Prematüre bebekler bu mücadeleyi hem gelişimini tamamlayamamış vücutları ile hem de Anne yanında değil, yoğun bakım ünitelerinde, anne kucağına ulaşamadan başarmak zorundalardır. Minik kahramanlar ve onların kahraman ebeveynlerinin yanlarında olduğumuza söz vererek onlar adına etkinliğin gerçekleşmesi ve bu farkındalığın benimsenmesine katkıda bulunma ruhunu taşıyan siz değerli misafirlere HMKÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak teşekkür ederek konuşmamı 3 kelime ile tamamlamak istiyorum. Mucizeler imkansız değildir” dedi.

YAZARLI: PREMATÜRİTE YENİDOĞAN DÖNEMİNDEKİ HASTALIK VE ÖLÜMLERİN ÖNDE GELEN NEDENİDİR

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Şefi Dr. Öğr. Üyesi Esra Yazarlı’da “Preterm bebekler 37 gebelik haftasını tamamlayamadan doğan bebeklerdir ve prematürite yenidoğan dönemindeki hastalık ve ölümlerin önde gelen nedenidir. Nitekim dünyada, tüm yenidoğan ölümlerin %35’inin doğrudan sebebidir. İşte bu noktada, minik kahramanların bu mücadeleyi kazanmaları için alanında uzmanlaşmış sağlık ekibi yanı sıra sevgi, destek, sabır ve inanç ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Aksi halde bu yaşam mücadelesi kazansalar bile tüm yaşamlarını olumsuz etkileyecek hasarlar görülebilecektir. Prematüre doğum; bebekler için olduğu kadar aileleri için de uzun ve zorlu bir dönemdir. Erken gelen mucize ile birlikte anneler maalesef ki fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak hazır olamamakta bir yandan bebeklerine hasretken bir yandan da yetersizlik duygusuyla mücadele etmektedirler. Bu nedenle ebeveynleri dinlemek, onların korku ve beklentilerini ifade etmelerine yardımcı olmak son derece önem arz etmektedir” dedi.
Antakya İlçe Sağlık Müdür Dr. Ayşe Betül Sovukluk’ta konuşmasında, Prematüre bebeklerin ve ailelerinin sorunlarının yanı sıra prematüre doğumların önlenmesine ve bu yönde neler yapılabileceğine dikkat çekti.

PIRLAR: SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR EDERİM

Antakya Belediyesi Başkan vekili Osman Pırlar ise, “Prematüre bebeklerin ve ailelerinin hem sorunlarına hem de çözümlerine yönelik toplumsal bilincin geliştirilmesi bu gün olduğu gibi kurumlar arası işbirliği ile daha anlamlı düzeylere gelecektir. Prematüre bebeklerin kahraman ailelerine ve kahramanlık mücadelelerinde onları yalnız bırakmayan sağlık çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
Etkinlik boyunca Prematüre doğum ile başlayan zorlu süreçlerini atlatan minik kahramanlar çocuk şarkıları ve palyaçolarla dans etti.
Etkinlik minik kahramanlar için hazırlanan hediyelerin takdim edilmesi ve pasta kesimi ile sonlandı.
Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.