DOLAR 32,5963 0.12%
EURO 35,0144 0.43%
ALTIN 2.418,69-0,17
BITCOIN 2096862-3,39%
Hatay
20°

KAPALI

12:38

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Axe
Axe
Hatay’da Kent Arşivi Açıldı

Hatay’da Kent Arşivi Açıldı

ABONE OL
27 Ekim 2021 11:07
Hatay’da Kent Arşivi Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay ile ilgili binlerce belge ve tarihi kitabın yer aldığı Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Kent Arşivi Kütüphanesi ve Turizm Tanıtım Şube Müdürlüğü törenle açıldı.

Habib-i Neccar Camii yanındaki Kent Arşivi Kütüphanesi açılışına CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışan, Vakıflar Bölge Müdürü ümit Gökhan Çiçek, Belediye Meclis üyeleri, daire başkanları ve davetliler katıldı.

Açılış öncesi Hatay Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı mini konser verdi.

HBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Ülkü Tecimen yaptığı konuşmasında Kent Arşivi Kütüphanesi hakkında detaylı bilgi verdi.

TECİMEN: BURASI KENTİMİZİN HAFIZA KAYDIDIR

Kent arşivlerinin var olma nedenlerinin tarihsel ve kültürel hayatı yaşatmak olduğunu belirten Tecimen, “Burası kentimizin hafıza kaydıdır. Kütüphanemizde Osmanlı dönemine ait 80 bin yazışmanın dijitali kaydı ve 3 bin cilt kitap yer almaktadır. Kültür kompleksimizden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile şehrimiz hakkında araştırma yapmak isteyen herkes faydalanabilecek. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ: HATAY’IMIZIN OLABİLDİĞİNCE GEÇMİŞİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK BU ARŞİV AÇMANIN ONURUNU TAŞIYORUZ

Açılış töreninde konuşma yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Bir kent, bir ülke, bir coğrafya, bir bölge kent hafızasıyla geleceğe taşınır. Tabi bizim de geçmişten kalan, hafızamızda yer edinen belleğimizde oluşan bir çok bilgi ve belge bizimle birlikte gidecek. Ama, biz ve bizden önceki nesilleri tanıtacak ve geleceğe aktaracak olan bu ve bunun gibi arşivlerdir. Biz de bugün Hatay’ımızın olabildiğince geçmişini geleceğe taşıyacak bu arşiv açmanın onurunu taşıyoruz. Vakıflar Bölge müdürümüz başta olmak üzere Dünyada, Türkiye’de, Hatay’ın geçmişine ve gelecekle ilgili kurgusuna katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Tarih mekan içerisindeki bu açılışa katılan herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Anadolu’daki ilk caminin bitişiğindeki tarihi konakta bu güzel eser açmaktan mutluyuz. Buranın ilk caminin başka bir özelliği daha var. Bütün diler kendi geçmişini över. Bizim belki de Dünya’da ilktir. İslami anlayışla yapılmış caminin adını Hristiyanlığa bu bölgede inanan ilk kişinin adını vermişler. Bu da bizim ve Hatay’ın, bu coğrafyanın alçak gönüllülüğünü ifade eder. Aynı zamanda burası Atalarımızdan almış olduğumuz geleneği Dünyaya yaymak isteyen büyüklerimizin armağanıdır, emanetidir. Bu mirası biz Dünya var oldukça empati, sempati, sevgi kültürüyle yaymaya ve geleceğe aktarmanın çalışacağız” dedi.

Törende ayrıca CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ve Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışan da birer konuşma yaparak duygularını ifade ettiler. Konuşmalarının ardından Kent Arşivi Kütüphanesi ve Turizm Tanıtım Şube Müdürlüğü kurdelesi kesildi. Açılış töreni Kent Arşivi kütüphanesinin gezilmesiyle son buldu.
Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.