DOLAR 32,3317 0.25%
EURO 35,0399 -0.26%
ALTIN 2.279,520,10
BITCOIN 22849361,61%
Hatay

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ömrünü Tayinat Höyüğü’ndeki kazılara adadı

Ömrünü Tayinat Höyüğü’ndeki kazılara adadı

ABONE OL
9 Ağustos 2021 09:52
Ömrünü Tayinat Höyüğü’ndeki kazılara adadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toronto Üniversitesi Yakın ve Uzak Doğu Medeniyetleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Timothy Harrison, Hatay’da bulunan Tayinat Höyüğü’nde 17 yıldan bu yana tarihe ışık tutacak çok sayıda eseri gün yüzüne çıkardı.

Reyhanlı ilçesinde yer alan Tayinat Höyüğü’ndeki kazı alanında 2004’ten bu yana insanlık tarihinin izini süren Harrison, ömrünü adeta bu kazıya adadı.

Her yıl sezon kazısı için Kanada’dan Türkiye’ye gelen Harrison, Tayinat’ta tarihe ışık tutacak buluntular için ekibiyle titizlikle çalışmasını sürdürüyor.

Harrison başkanlığındaki ekip, 2012’de kentin tanıtım yüzleri arasında yerini alan bir elinde mızrak, diğerinde başak tutan ve milattan sonra 9. yüzyılda Tayinat’ta hüküm süren Kral Suppiluliuma’ya ait 1,5 metrelik heykeli de çıkararak Arkeoloji Müzesine kazandırdı.

Höyükte 2017’de de milattan önce 9. yüzyıldaki Geç Hitit Dönemi’ne ait olduğu belirlenen ve Kral Suppiluliuma’nın eşi olduğu tahmin edilen bir heykeli daha gün yüzüne çıkaran Harrison, kentin tarihini gün yüzüne çıkarmayı sürdürüyor.

Prof. Dr. Timothy Harrison, AA muhabirine 35 yıldır dünyanın farklı bölgelerinde birçok kazıya katıldığını söyledi.

Son 17 yıldan bu yana da Tayinat’ta kazı ekibi başkanlığını yürüttüğünü aktaran Harrison, Türkiye’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’da kazı yapmanın büyük bir gurur olduğunu dile getiren Harrison, 17 yıldır başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda, anlaşma tabletlerinden heykellere kadar çok sayıda eseri gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.

Harrison, her yaz dönemi bölgede aynı heyecanla sezon kazılarını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Kazı çalışmalarına Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa, Orta Doğu ülkelerinden de arkeologlar ve öğrenciler katılıyor. Bölgedeki titiz çalışmalarımız sonucunda şu ana kadar tapınaklar, heykeller, saraylar olmak üzere çok sayıda eseri gün yüzüne çıkardık. Seramikleri, botanik buluntuları, organik kalıntıları ve taş eserleri sayarsak kazılarda binlerce parça eser bulundu. Bu eserlerin bir kısmı Hatay Arkeoloji Müzesinde bir kısmı da üzerlerinde çalışılmak üzere kazı depolarında saklanmaktadır.” diye konuştu.

“SUPPİLULİUMA’NIN SARAYINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Harrison, höyükteki kazı çalışmalarının yeni buluntuları gün yüzüne çıkarabilmek için büyük bir titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Ömrü yettiğince höyükteki kazılara katılmayı istediğini vurgulayan Harrison, şunları kaydetti:

“Bu höyükteki gizemlerin ve eserlerin henüz çok az bir kısmı açığa çıktı. Buradaki kazılar çok uzun yıllar sürecek. Tayinat Höyüğü’nde buluntularımız ışığında daha farklı eserlerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Alan içerisinde boş durumda bulunan bir çırçır fabrikasının altında 1 dönümlük alanda, Kral Suppiluliuma’nın sarayının olduğunu düşünüyoruz. İleriki zamanlarda Suppiluliuma’nın sarayını gün yüzüne çıkarmak istiyoruz.” AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.