DOLAR 32,3402 0.17%
EURO 35,2083 0.05%
ALTIN 2.246,570,15
BITCOIN 2131364-2,84%
Hatay

HAFİF YAĞMUR

12:49

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Gümrük ve liman masrafları ciddi sorun!

Gümrük ve liman masrafları ciddi sorun!

ABONE OL
10 Ağustos 2021 09:35
Gümrük ve liman masrafları ciddi sorun!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, gümrük ve liman maliyetlerin ciddi sorunlar yaşattığını söyledi.

Yazılı açıklamada bulunan Başkan Hayzaran, “İhracat ve ithalat bakımından gümrüklerde bekleme süreleri ve liman masraf ve maliyetleri ciddi sorun oluşturmaktadır. Türkiye ekonomisinin temeli hammadde ve girdiler anlamında ithalata dayalı bir ekonomi olup, gümrükte bekleme süreleri ile liman masraf ve maliyetleri sektörler bakımından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu durum ithalat ve ihracatçıları olumsuz etkilemektedir. Konteyner bulunamaması, navlun ücretlerinin yüksek oluşu, gümrüklerde bekleme süreleri ile ardiye, konteyner, konişmento, ordino, demuraj gibi ve benzeri liman masraf ve maliyetleri beraberinde; üretim, depolama ve nakliye maliyetlerinde de artışı getirmektedir. Bu durumun zorunlu bir sonucu olarak maliyetler arttığından, bu artışlar tüketiciye yansıyarak enflasyonu olumsuz anlamda tetiklemektedir. Gümrüklerde denetleme mekanizması önemli ve olması gereken bir mekanizma olmakla birlikte; denetleme mekanizmasının hızlı ilerlememesi işleri büyük oranda sekteye uğratmaktadır. Gümrükte bekleme sırasında sürecin uzaması halinde döviz kurunun hareketliliği ve bekleme sırasında kur artışından kaynaklı olarak vergilerin yeni kur üzerinden ödenmek zorunda kalınması sebebiyle bu vergiler nedeniyle de sektörlere maalesef yeni bir maliyet kalemi oluşmaktadır. Ticaret kapasitemizi ve rekabet gücümüzü arttıracaksak; Gümrük hizmetlerinin iyileştirilerek gümrüklerde dijital alt yapı uygulamalarının ivedi bir şekilde devreye alınması, etkin ve hızlı denetim mekanizması oluşturulmak suretiyle süreçlerin hızlandırılması, TSE’nin yeterince uzman çeşitliliğini ve personel sayısını arttırması, liman masraf ve maliyetlerine denetim ve bir standart getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Kenan CENGİZ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.