DOLAR 32,5058 0.28%
EURO 34,5547 0.16%
ALTIN 2.497,800,60
BITCOIN 2011920-3,26%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Asi Nehri’ndeki kirlilikler temizleniliyor

Asi Nehri’ndeki kirlilikler temizleniliyor

ABONE OL
19 Ağustos 2021 10:13
Asi Nehri’ndeki kirlilikler temizleniliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Asi Nehri’ndeki telef olan balık, katı atık ve su sümbüllerini tekneler ile temizlemeye başladı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, 98 kilometresi Hatay sınırlarında olan, Altınözü, Antakya, Defne ilçelerinden geçtikten sonra Samandağ ilçesinden Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nde temizlik çalışmalarının kapsamını genişletti.

TEKNE İLE TEMİZLENİYOR

Temizlik çalışmaları ile ilgili bilgi veren HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, dünyanın beşinci Avrupa’nın ikinci, Türkiye’nin ise ilk ve en büyük membranlı Küçükdalyan-Narlıca Atık Su Arıtma Tesisi ile Asi’nin atık sulardan arındırıldığını hatırlattı.

Sistem ile atık suların yarattığı su kirliliğinin önüne geçildiğini belirten yetkililer, çevre ve doğal kaynakların korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için tüm güçleri ile çalıştıklarını belirtti.

Asi Nehri’nin bir bölümündeki suların tarım sulamasında kullanıldığını kaydeden HBB yetkilileri ekosistemin sürdürülebilirliği ve vatandaşların daha sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi amacıyla nehrin şehir merkezinde kalan kısımlarında yüzeyde biriken atıkları düzenli olarak tekne ile temizlediklerini anlattı.

SU SÜMBÜLLERİ ÇOK HIZLI YAYILIYOR

Yetkililer açıklamasında, “Suriye’de yaşanan savaş sonrası göç dalgası ile nüfus artışı yaşanması, nehiri besleyen kolların yazın tarımsal sulamada kullanılması ve yağışların yeterli olmaması nedeniyle Asi Nehri’ne gelen su miktarında azalma oldu. Çöp ve benzeri atıklarla nehirde kirlilik oluştu. Asi Nehri, gübre kullanımından ötürü azot ve fosfor gibi organik maddelerce zenginleşmektedir.  Su ortamında durgun ve yavaş akan sularda artış gösteren, menşei Güney Amerika olan su sümbülleri yaşadığı ortamda işgalci ve çok hızlı çoğalan bir tür olduğundan, toplanmadığında nehir su sümbülü ile kaplanmaktadır” dedi.

Yetkililer Asi Nehri’nde katı atıkların ve su sümbüllerinin toplanması için 15 Ağustos’ta başlattığı temizlik çalışmalarının aralık ayı sonuna kadar devam edeceğini sözlerine ekledi. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.