DOLAR 32,3177 0.2%
EURO 35,1160 -0.05%
ALTIN 2.297,180,88
BITCOIN 23066912,41%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GÜÇLÜ KADINLARLA BÜYÜYEN ŞEHİR: HATAY

GÜÇLÜ KADINLARLA BÜYÜYEN ŞEHİR: HATAY

ABONE OL
26 Ekim 2021 11:07
GÜÇLÜ KADINLARLA BÜYÜYEN ŞEHİR: HATAY
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi, SİEUGreen (Çin-Avrupa Yenilikçi Yeşil ve Akıllı Şehirler) projesi kapsamında oluşturduğu sucul yetiştiricilik(akuaponik) sistemler hakkında eğitimler vermeye devam ediyor.

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bu sistemler hakkında eğitim alan kadın üreticiler ile bir araya geldi.

Dünyada güvenilir gıdaya ulaşmanın artık daha önemli hale geldiğini belirten Savaş, “Bu sistem tamamen doğal şartlarda, su ve balık gübresinden oluşuyor. Böylelikle kirli topraktan oluşabilecek mantar, bakteri ve parazit ortadan kalkıyor. Bu sayede istediğiniz sebzeyi yetiştirebiliyorsunuz. Gıdalarımızı daha doğal yollarla üretmek için bu yolu seçtik” dedi.

SAVAŞ: AKUAPONİK VE HİDROPONİK SİSTEMLERİ AVRUPA’DA EN YOĞUN KULLANAN ŞEHİR BİZİZ

Kadın üreticilerin bu sistemi evlerinde rahatlıkla kullanabileceğini söyleyen Savaş, “Eğitimi veren arkadaşlarımız size teknik destek de sağlayacak. Dünyada bu işi yapan ender belediyelerden bir tanesiyiz. Bu sistemi Avrupa’da en yoğun kullanan şehir biziz” açıklamalarında bulundu.

Lütfü Savaş, daha sonra akuaponik sistemle sebze yetiştirilen Hatay Vitrini serasını kadın üreticilerle birlikte gezdi.   Aquaponik teknikte, balık atıkları bitkiler için biyolojik gübre kaynağı olarak kullanılıyor ve bitki köklerinin de balık havuzu için doğal filtre görevini sağlamasıyla elde ediliyor.

Çevreye duyarlı ve sıfır atık projesinin en güzel örneği olan bu sistemde toprak olmadığı için ürünler mantar, bakteri ve virüsten arınmış halde üretiliyor. Ve burada üretilen sebzeler normal şartlara göre 3’te 1 zamanda büyüyor. HBB’nin topraksız sebze ve bitki yetiştirme konusundaki denemeleri başarılı oldu. Bu sistemi denedi ve iki kez hasat yapıp sosyal marketlerde ücretsiz dağıttı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.