DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20860542,96%
Hatay
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Sınırlar

ABONE OL
11 Ekim 2021 11:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evlerin duvarları, bahçelerin çitleri, insanların sınırları… Nasıl ki bir evin alanının nereden nereye kadar olduğunu duvarlar, bir bahçenin nerede başlayıp nerede bittiğini çitler belirliyorsa; bizim de kim olduğumuzu sahip olduğumuz sınırlar belirliyor. Duvarları olmayan bir ev düşünelim. Böyle bir ev dış dünyadan gelebilecek tehlikelere oldukça açık olurdu ve hepimizin ihtiyacı hatta hakkı olan mahremiyet böyle bir yerde sağlanamazdı. Sınırlarımız olmadığında da bizler dışarıdan gelebilecek müdahalelere karşı savunmasız kalırız. Sınırlarımız olmadığında istemediğimiz şeylere bile hayır diyemeyiz. Sınırlarımız olmadığında sorumluluklarımızı tam olarak bilemeyiz. Sınırlar hayatımızın kontrolünü elimize almamıza ve istediğimiz şekilde yaşamamıza yardımcı olur. Birçok kişi sınır koymayı bencil olmakla karıştırıyor. Sınır koymaya başlarsa ya da hayır derse bencil olmakla yaftalanacağını düşünüyor. Halbuki sınırlara sahip olmak bizim en temel ihtiyaçlarımızdandır. Bencillik başkalarının ihtiyaçlarını, düşünce ve duygularını görmezden gelip yalnızca kendininkileri önemseme durumudur. Ancak sınırlar kişinin hem kendi ihtiyaçlarını, düşünce ve duygularını hem de başkalarınınkini gözetir. Sınırlar hem bizi hem de karşımızdaki kişiyi önemser ve koruma altına alır. Bu nedenle de sağlıklı ilişkilerin temelinde sağlıklı sınırlar yatar. İstemediğimiz halde sırf hayır diyemediğimiz için bir işi yaparken kendimizi iyi hissetmeyiz, hatta belki içten içe bize bu işi veren kişiye öfke duyarız. Böylece o kişiyle olan ilişkimiz aslında zedelenir.

Sınırlara sahip olmanın önem ve gerekliliğini herkes az çok bilir ancak sınırları ihlal edildiğinde buna göz yummayan kişiler azınlıktadır. Birçok kişi sınır koyarsam karşımdaki kişiyi kaybederim, dışlanırım ve hatta sevilmem diye endişe ediyor. Kaybetmemek, dışlanmamak ve sevgisiz kalmamak için sınır koymak gibi temel bir ihtiyacından vazgeçiyor. Peki sadece sınır koyuyoruz diye bizi terk eden, dışlayan ya da sevmeyen insanlar aslında bizim ne kadar yanımızda, bizi ne kadar seviyor? Sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisinde veya romantik ilişkide en doğal hakkımız ve ihtiyacımız olan sınırların desteklenmesi gerekmez miydi?

Sınırlar yaşamımıza değer katar ve bizi özgürleştirir. Sınırları oluşturmak ilk başta zor olsa da buna kesinlikle değecektir. Kendi hayatımıza sahip çıkmak kendimiz için yapabileceğimiz en iyi şeydir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.