DOLAR 32,3418 0.19%
EURO 35,0976 -0.27%
ALTIN 2.238,59-0,20
BITCOIN 2067115-5,53%
Hatay

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

PETROL HATAY’A VURDU!

PETROL HATAY’A VURDU!

ABONE OL
4 Eylül 2021 10:33
PETROL HATAY’A VURDU!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriye’nin Baniyas kentindeki rafinelerde oluşan problem sonrası tonlarca petrol denize sızdı. Önceki günlerde Kıbrıs ve Türkiye sahillerini tehdit edebilir denilen petroller ilk olarak Samandağ Sahiline vurdu. Hatay Valisi Rahmi Doğan, Samandağ sahilindeki petrol kirliliğiyle ilgili, “Bütün tedbirleri alıyoruz devletimizin tüm imkanlarıyla buradayız, bu kirliliği önlemek için büyük gayret gösteriyoruz.” dedi.

“6 GEMİYLE AÇIK DENİZLERDE DE TEMİZLİK ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLMEKTEDİR”

Vali Doğan, bölgedeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bir hafta önce Suriye’deki bir santralden denize sızıntı meydana geldiğini anımsattı. Bunu da Suriye basınından öğrendiklerini dile getiren Doğan, depodaki fuel oil miktarı ve deponun kapasitesinin 15 bin metreküp olduğunu bildiklerini aktardı. Fuel oilin ne kadarının denize sızdığı konusunda kesin bir bilgi olmadığının altını çizen Doğan, şöyle konuştu: “Ancak bir hafta önce meydana gelen bir olay olması hasebiyle açık denize sızan bu fuel oilin büyük çoğunluğunun Suriye kıyılarına tekrar ulaştığını ve Suriye kıyılarında da bir temizlik çalışması yürütüldüğünü biliyoruz. Tabi açık denize sızan bu fuel oil öncelikli olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kara sularına doğru ilerledi. Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı, Denizcilik Genel Müdürlüğümüze bağlı gemilerimiz bu açık alanda temizlik çalışmalarını yürütüyorlar. Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi, Seyit Onbaşı Atık Toplama Gemisi ve yine bu gemilere benzer donanıma sahip toplam 6 gemiyle birlikte açık denizlerde de bu temizlik çalışması yürütülmektedir. Tabi deniz şartları gereği bir takım atıklarda bizim sahillerimize doğru gelmiş bulunmaktadır. Bu gelen parçacıklar çok küçük parçacıklar, metal para büyüklüğündeki parçacıklar.”

“DENİZLERİMİZDE CİDDİ BİR KİRLİLİK YOK”

Sahildeki temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Doğan, kirliliğe hem denizden hem de karadan müdahale edildiğini kaydetti. Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gemilerin temizlikte kullanacağı materyaller dün İskenderun Limanına ulaştı. 11 konteynerle gelen bu materyaller hem mevcut denizdeki gemilerimiz hem de bu gemilere ilave gelecek gemilerimiz tarafından da kullanılacak. Bütün tedbirleri alıyoruz devletimizin tüm imkanlarıyla buradayız bu kirliliği önlemek için büyük gayret gösteriyoruz. Ancak olayın çapını göz önüne aldığımızda ciddi bir kirliliğin olmadığını yapılan çalışmalarda görmüş olduk. Tedbirlerimiz bu olay neticelenene kadar devam edecektir.”

Vali Doğan’a incelemelerinde Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de eşlik etti.

Öte yandan deniz ve kumsalda iş makinalarıyla temizleme çalışması sürerken, Hatay Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların sürdüğü noktalarda vatandaşların denize girilmemeleri için uyarı tabelası astı. Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.