DOLAR 32,6008 0.38%
EURO 34,7729 0.09%
ALTIN 2.495,380,45
BITCOIN 20252132,11%
Hatay
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
HATAY HİZMET İSTİYOR!

HATAY HİZMET İSTİYOR!

ABONE OL
19 Ekim 2021 14:23
HATAY HİZMET İSTİYOR!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’da gazetecilerle bir araya gelerek “Hatay’ın Ekonomisi ve 2011 Suriye Krizinin Hatay’a Etkileri” konulu basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hatay Gastronomi Evi’nde Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın da katıldığı basın açıklamasında Hatay’ın devletten hak ettiği desteği almadığını söyledi. Vergi sıralamasında ilk 7 il arasında yer almasına karşın Hatay’a hizmet yapılmadığını söyleyen Güzelmansur, “Hatay’da 17,5 yılda toplanan vergi neredeyse 82,5 milyar liradır. Hatay vergi tahsilatında 81 il içinde 7’nci sırada yer almaktadır. Ancak yanlış Suriye politikasıyla 10 yıldır savaşın gölgesinde yaşamıyla mahkum edilen, yine 10 yılı aşkın bir zamandır. 550 bin Suriyeliye ve sahipliği yapan Hatay kamu yatırımlarından hak ettiği paylı alamamaktadır. Hatay’a yapılan adaletsizlik, 17,5 yılda 82,5 milyar lira vergi ödeyen Hatay’a 19 yılda yapılan yatırım 35 milyar lira! Yapılan ödenen verginin yarısı bile değildir” dedi.

HATAY’DA BARAJLAR YAPILMIYOR

Hatay’ın baraj projeleriyle de ilgili konuşan Vekil Güzelmansur, “Hatay’da baraj projeleri tamamlanmadı. Reyhanlı barajı, Sulama ve taşkın koruma maksadıyla planlanan çok önemli bir projedir. Proje sadece Hatay için değil ülkemiz için de hayati öneme sahiptir. 2002’e iktidara gelen AK Parti Reyhanlı Barajı’nı tamamlayıp faaliyete geçirme noktasında bir irade göstermemiştir. Tamamlanma yılı her yıl ötelenmiş, projenin maliyeti sürekli artmış, ayrılan ödenek miktarı ise düşmüştür. Reyhanlı Barajı iktidar açısından sadece bir seçim propagandası malzemesi olmuştur.

Son olarak ‘Reyhanlı Barajı’nı 5.5.2015’te açacağız’ dediler 2021’deyiz. Bugün Reyhanlı Barajından 1 metrekare tarlasını sulayan bir çiftçimiz dahi yoktur. Çünkü projeye yeterli ödenek aktarılmıyor, sulama kanalları bitirilmiyor. Barajın bitiş süresi de 2026’ya uzatılmıştır. Ancak projeye bugün kadar yapılan harcama miktarına, ayrılan ödeneğe bakıldığında iktidarın bu önemli barajı 2026’da bitirmesi de gerçekçi görünmemektedir. Büyük Karaçay Sulama projesi, bölgede tarımsal sulama açısından hayatı önemde olan bir projedir. 2008’de yatırım programına alındı. Güya 2013’te bitecekti. Her yıl 2-3 sene ileri alındı. Şimdi diyorlar ki 2025’de bitecek. Bin lire ödenekle 2055’e bitmez. Gönen Çayı Barajı projesi, Arsuzlu çiftçiler için, çok önemli bir proje. Tamamlanıp faaliyete geçtiğinde ilçede derin kuyulardan elektrikle sulama yapan çiftçinin maliyetini azaltacak. 2013’de yatırım programına alındı. Aradan geçen 8 yılda harcanan para sıfır lira. Şimdi ise konulmuş bin lira. Ne proje var, Ne etüt çalışması” diye konuştu.

“SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMEYE DEVAM EDİYOR”

Suriyeli mülteciler konusunda da vatandaşlıkların verilmeye devam ettiğini söyleyen Güzelmansur, “Suriyeli mülteci vatandaşlık sayısı en son 2019’da Süleyman Soylu tarafından verilmişti, daha sonra da artık sır gibi saklanmaya başlandı. Ancak 1 Mart tarihli YKS seçmen listesinden bakıldığında Suriyelilere kimlik verilme faaliyeti hızla sürmektedir. Ayrıca Türkiye’de hizmet veren Suriyeli firmaların sayısı da epeyce artmaktadır. Ve bunlar Suriye ihracatı ve Ortadoğu ihracatında adeta söz sahibi konumundalar, bu da Türkiye’nin Ortadoğu ihracatını sekteye uğratmaktadır” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ’TAN SURİYELİ YORUMU

Basın açıklamasına katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş ise gazetecilerin sorusu üzerine açıklamalarda bulundu. Hatay’ın ekonomik anlamda hak ettiği değeri görmediğinin altını çizen Savaş, mülteci konusunda da, “Artık Suriye’de bir barış sağlanmalı ve mülteci kardeşlerimiz en sağlıklı şekilde ülkelerine gönderilmelidir” dedi.

“ONLAR SATINCA SIKINTI YOK, BİZ SATINCA PROBLEM”

HBB Fuar Alanı’nın satılması istendiğinde gösterilen tepkilerin yersiz olduğunu da söyleyen Lütfü Savaş, “Antakya Belediyesi geçen yıl 100 civarı arsa satmış, Hassa Belediyesi de aynı keza satışlarda bulunmuş. Nitekim biz kendimiz özkaynak oluşturarak satın aldığımız arsaları, fırsat fiyatı bulduğumuzda satmaya kalkışınca tepki gösteriliyor. İktidar belediyeleri cami, okul arsalarını bile satışa çıkarırken, bizim hizmet için kullanılacak arsa satışlarımız neden göze batıyor? Onların derdi arsa değil, onların derdi, o paradan Hatay’a hizmet yapılmasını engellemek. Kaldı ki EXPO Fuar Alanına çok güzel iki tane çadır fuar alanı oluşturuyoruz ve en kötü ihtimalle de yılda 8-9 fuar yapmayı planlıyoruz” açıklamalarında bulundu. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.