DOLAR 32,3299 0.23%
EURO 35,0688 -0.19%
ALTIN 2.294,450,76
BITCOIN 22833270,90%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kabak Tatlısı Tescil Yolunda

Kabak Tatlısı Tescil Yolunda

ABONE OL
8 Temmuz 2021 13:10
Kabak Tatlısı Tescil Yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Kabak Tatlısı’nın coğrafi işaret alınması için çalışmaların sürdüğü, eşsiz lezzetin tescil yolunda olduğunu duyurdu.

Daha önce Antakya Künefesi, Antakya Sürkü, Antakya Küflü Sürkü, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Tuzlu Yoğurdu, Samandağ Ney-i, Antakya Carra Peyniri’nin ardından Hatay Kabak Tatlısı ATSO tarafından yapılan başvuruda coğrafi işaretini almaya hazırlanıyor.

EMEĞİ GEÇEN ATSO ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

ATSO’dan yapılan açıklamada, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atmış, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi almıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde Tescil bakımından 5. başvuru sayısı bakımından 3. olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu yolculukta bugüne kadar;05.09.2008 tarihinde ‘Antakya Künefes’,  26.02.2018 tarihinde ‘Antakya Sürkü (Çökeleği)’, 12.06.2018 tarihinde ‘’Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği)’, 24.08.2020 tarihinde ‘Antakya Kağıt Kebab’, 10.09.2020 tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu”23.11.2020 tarihinde ‘Samandağ Ney-İ’, 18.02.2021 tarihinde ‘Antakya Carra Peyniri’ Süpriz son dakika ‘Hatay Kabak Tatlısı’ olarak odamız adına tescil başvurumuzu yaptık, tatlımız tescillenmek üzere” ifadelerine yer verildi.

PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR

ATSO’dan yapılan açıklamanın devamında, “Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz” bilgilerine yer verildi.

KISACA HATAY KABAK TATLISI ÖZELLİKLERİ

Hatay Kabak Tatlısı: “Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık balkabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile elde edilen tatlıdır. Hilale benzer şekilde veya küp şeklinde kesilerek ve isteğe bağlı olarak üzerine tahin dökülüp dövülmüş ceviz içi serpilerek servis yapılır.

Kireç kaymağında bekletilmeleri sebebiyle kabakların dış kısmı sert, pürüzsüz ve cam görünümünde, iç kısmı ise yumuşak olur. Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden Antakya Künefelik Peyniri,Hatay Biber Salçası, Hatay Nar Ekşisi,Samandağ Biberi, Hatay Ceviz Reçeli, Hatay Halhalı Zeytini, Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”

Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.