DOLAR 32,3803 0.18%
EURO 35,0039 -0.25%
ALTIN 2.324,600,24
BITCOIN 2262631-0,96%
Hatay
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Karma Eğitim Sorunları Beraberinde Getiriyor”

“Karma Eğitim Sorunları Beraberinde Getiriyor”

ABONE OL
8 Kasım 2021 11:19
“Karma Eğitim Sorunları Beraberinde Getiriyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı TBMM Genel Kurulu’nda, Hatay’da göçmen öğrencilerin yer aldığı karma eğitimin doğurduğu sıkıntıları dile getirdi.

Hatay’da 400 binin üzerinde, geçici koruma kapsamı altında yaşayan göçmen olduğunu söyleyen Kaşıkçı,  “Türkçe eğitimini tam olarak almayan göçmen öğrenci ile ana dili Türkçe olan çocuklarımızın aynı sınıf içerisinde ve aynı müfredata tabi tutulması, beraberinde zincirleme problemlerin doğmasına yol açmaktadır. Türkçe bilmeyen veya Türkçesi zayıf olan bir göçmen öğrenciyle ana dili Türkçe olan bir öğrencinin aynı sınıfta, aynı müfredata tabi tutulması sizce ne kadar doğru?” dedi.

Hatay genelinde ‪442 bin 322 öğrencinin öğrenim görmekte olduğunu belirten Kaşıkçı, “Bu sayının 66.995’ini ise göçmen öğrenciler oluşturmaktadır. Göçmen öğrencilerin yoğun olarak öğrenim gördükleri ilçelerin başında ise Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçelerimiz gelmektedir. Bu ilçelerde özellikle LGS sınav sonuçlarına bakılırsa başarı sıralamasında önemli ölçüde bir düşüş olduğu görülecektir.” dedi.

Göçmen öğrenciler için Türkçeyi anlayıp ve konuşabilme, göçmen öğrenciler için 1’inci sınıf eğitimine başlamanın ana şartı olması gerektiğini vurgulayan Kaşıkçı, “Göçmen öğrenciler okul öncesi bir programla Türkçe anlayabilme ve konuşabilme seviyesine getirilmelidir. Bunun yanı sıra okul öncesi Türkçe eğitimi alamayan Suriyeli öğrencilerin Millî Eğitime bağlı okullarda ancak karma değil, ayrı sınıflarda öğrenim görmesi sağlanmalıdır. Her yıl sonunda yapılacak seviye belirleme sınavında başarılı olan öğrenciler ise Türk öğrenciler ile karma sınıfa alınmalıdır.

Bu konunun sadece Hatay için değil, Kilis Gaziantep ve Şanlıurfa illerimini de içerisine alan bölgede tüm öğrenci velilerinin ortak bir problemi olduğunu söyleyen Kaşıkçı, “Türkçe bilmeyen göçmen öğrenciyi 1’inci sınıfa alıyoruz, bir Türk öğrenci ile aynı müfredatı uyguluyoruz. Hem Türk öğrenciyi geride bırakıyoruz, göçmen öğrencinin de eğitimi noktasında aslında istediğimiz seviyeye gelemiyoruz” açıklamalarında bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.