DOLAR 32,3306 0.24%
EURO 35,1029 -0.08%
ALTIN 2.295,780,82
BITCOIN 22767490,66%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ZEYTİN KARASUYU TEHDİDİ!

ZEYTİN KARASUYU TEHDİDİ!

ABONE OL
4 Kasım 2021 11:34
ZEYTİN KARASUYU TEHDİDİ!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başta Hatay olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde zeytin hasadına başlandı. Nitekim arıtmasının zorluğu ve yüksek maliyeti nedeni ile genellikle zeytinyağı üreticileri tarafından derelere ve tarım arazilerine bırakılan üretim sırasında ortaya çıkan Zeytin karasuyu tekrar gündemdeki yerini aldı.

“EVSEL ATIKLARDAN 400 KAT TEHLİKELİ!”

Uzmanlardan alınan bilgiye göre, “Her yıl olduğu gibi bu senede toplanan Zeytinler Sıkım için Gönderildiği fabrikaların bazılarında Üç faz esasına göre sıkıldığı için Zeytin Karasu üretmektedir. Evsel atıklardan 400 kat daha tehlikeli olan zeytin karasuyu bölgemizde yine tehlike saçmaya başladı. Fabrikalarda zeytinyağı üretimi sonrasında oluşan siyah renkli, içerisinde fenol ve benzeri toksik kimyasalların bulunduğu karasu tehlikesi için dinlendirme havuzları ve arıtma sistemi yapılması gerekirken fabrikalar bunu yapmaktan kaçınmaktadırlar. Yetkililerin bu konuda bir an evvel gerekli denetimleri yaparak büyük tehlike arz eden zeytin karasu konusunda gerekli müdahaleleri yapmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

“NEHİRDEKİ BALIKLARIN ÖLÜMÜNE DE NEDEN OLUYOR!”

Zeytin karasuyunun içerisindeki yağ ve gres nedeniyle su canlılarının yaşamanı tehdit ettiğini savunan uzmanlar, “Zeytin sezonunun tam gaz devam ettiği şu günlerde Karaçay Nehri, Asi, Yarseli Barajı gibi yerlere Zeytin Karasuyu bırakıldığından barajdaki, nehirdeki hatta denize kadar ulaştığında denizdeki balıkların ölümüne neden olmaktadır. Zeytin karasuyunun içeriğinde bulunan maddelerden dolayı geleneksel yöntemlerle arıtılması oldukça zor olmaktadır. Zeytin karasuyu evsel nitelikli atık su ile karşılaştırıldığında, evsel nitelikli atık sudan 200 kat daha fazla KOI, 205 kat daha fazla BOİ ve 240 kat daha fazla yağ ve gres içermektedir. Zeytin karasuyunun bu özelliklerinden dolayı 1 metreküpü yaklaşık olarak 200 metreküp evsel nitelikli atık suya, 200 metreküp evsel nitelikli atık su ise yaklaşık  bin 333 kişilik bir nüfusun atık suyuna eşdeğer olmaktadır” şeklinde uyarılarda bulundular.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.