DOLAR 32,5262 0.03%
EURO 34,8665 0.53%
ALTIN 2.428,92-0,15
BITCOIN 2157471-0,20%
Hatay
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
2021’de 324 Kadın Öldürüldü

2021’de 324 Kadın Öldürüldü

ABONE OL
19 Mayıs 2022 12:49
2021’de 324 Kadın Öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Av. Suzan Şahin, kadınların hakları olan desteklere zamanında ulaşmasının şiddetin önlenmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi, bu konuda sorumlu kurumların koordinasyonu ve nitelikli sosyal hizmetin şiddetle mücadelede temel bir yer tuttuğunu ifade etti

. Şahin, şiddete uğrayan ya da şiddet görme tehlikesi altında olan kadınların sosyal desteklere zamanında ve hangi koşullarda ulaşabildiklerinin araştırılması, bu konuda sorumlu kurumların koordineli ve nitelikli hizmet alımı konusunda görevlerini yerine getirip getirmediğinin tespit edilmesi, mağduriyet yaşayan kadınların sorunlarının çözümüne ilişkin gerekli önlemlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.

Kadına yönelik şiddet, istismar ve cinayetlerin hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Şahin yaptığı açıklamada, “2021 yılında 324 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 424 kadın taciz edilmiş, 96 kadın cinsel saldırıya uğramış, 208 çocuk istismar edilmiştir. Yine aynı yıl içerisinde en az 793 kadın şiddete görmüş, yaralanmıştır.  213 kadının ölümü de basına ‘şüpheli’ olarak yansırken, en az 34 çocuk da öldürülmüştür. Kadınların yarısı ev içinde, yarısından fazlası da ateşli silahla öldürülmüştür. Şiddete uğrayan kadın sayısı da her yıl artış gösterirken, erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlar ağır hasta olarak hastaneye kaldırılmakta, şiddete uğrayan kadınların önemli bir kısmı aldırdıkları koruma kararına uyulmadığı için şiddet görmüştür. Öyle ki 2021 yılında bir erkek elektronik kelepçesini kırdıktan sonra şiddet uygulamıştır. Kadınlara şiddet uygulayanlar genellikle nişanlısı, sevgilisi, kocası olarak en yakınları olmaktadır. Kadınlara şiddet uygulayanlar ‘ayrılmak istediği, barışmak istemediği’, ‘kıskandığı’ gibi gerekçelerin arkasına sığınmakta, ağırlıklı olarak şiddet uygulayan faillere ilişkin etkin bir hukuki süreç işletilmemektedir” dedi.

KADINLAR NİTELİKLİ SOSYAL HİZMETE ULAŞAMIYOR

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin böylesine yaygın olduğu ve giderek artış gösterdiği bir ortamda kadınların önleyici politikalara, şiddete uğradıktan sonra ya da şiddete uğrama tehlikesi altında iken sosyal desteklere zamanında ulaşamamakta olduğunu belirten Şahin önerge gerekçesinde şunlara yer verdi: “Türkiye’de kadınlar etkin uygulamaların olmaması ve AKP’nin politikaları nedeniyle ölüme kadar giden bir süreç ile yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu anlamda kadınların şiddete uğradıkları zaman ilk başvuru mercii olan kolluk ve savcılıklarda, daha sonra ŞÖNİM’lerden bütüncül ve nitelikli bir sosyal hizmete ulaşamamaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele etkin olması gereken kurumların gündeminde ve uygulamasında bu sorunların çözümünün yer almadığı görülmekle birlikte, kurumların koordinasyonu, mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve kadınların haklarına ulaşmak için tek elden çözüm bulunması konusunda da bir yöntem bulunmamaktadır.”

Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.