DOLAR 32,5433 0%
EURO 35,0014 0.46%
ALTIN 2.433,900,46
BITCOIN 2082821-4,06%
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

ABONE OL
19 Kasım 2021 14:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI İZLENİMLERİM!

Yakın zamanda yani 12 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilen Türk Konseyi 8. Zirvesini hep beraber takip ettik. Şahsen muhteşem bir zirve idi ve Türk Dünyası adına önem arz eden bir dönüm noktasıydı.

Önceki ismiyle Yassıada olan şimdiki adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndan hakikaten birbirinden önem arz eden mesajlar verildi..

Bu mesajları önemine binaen sizlerle paylaşmak ve köşeme almak istedim..

Bu zirvede “Birlikten kuvvet doğar” atasözünün gereğinin yerine getirilmesi adına büyük bir adım atıldığını, Türkiye ve Azerbaycan’ının dünyada yalnız olmadıklarını bu zirve pekiştirmeleri kayda değerdi.

Bu zirve ile;

Türk Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatı haline, statüsüne kavuşturuldu.

Yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kurtaran Azerbaycan lideri Aliyev’e, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifiyle “Türk Dünyası Ali Nişanı” ünvanı, nişanı çok anlamlı ve yerinde idi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Karabağ zaferinde gösterdiği katkı takdire şayan. Konseye, Teşkilata üye Türk Devletleri Teşkilatı, burada göstermiş oldukları duruş ve dirayeti ötelere taşımaları gerekmektedir.

Ki ilk adım olarak; Teşkilatın 2040 Vizyonunun imzalanması, Türk Devletleri Sivil Koruma Mekanizmasının kurulması muhteşem..

Sayın Cumhurbaşkanımız üye ülkelerle, ticaret hacminin önünün açılması gerektiğini, kara, hava ve deniz yolu marifetiyle birbirlerine daha sıkıca bağlanmalarının şart olduğunu ifade ettiler.

Nüfus açısından;

Türkiye; 84 Milyon, Özbekistan; 34 Milyon, Kazakistan:19 Milyon, Azerbaycan: 10 Milyon, Türkmenistan: 6 Milyon, Kırgızistan: 7 Milyon,

Gözlemci ülkelerden Macaristan: 10 Milyon.

Yaklaşık 170 Milyon Nüfus ile bir güç..

Bu bir güçtür, dosta güven ve düşmana korku salmaktır. Ekonomik faaliyetlerin kendi içinde geliştirilmesi ve birlik beraberlikle birçok yeni imkânlara, üretime kapı aralayacağı şüphesizdir.

Türk Devletleri ailesinin genişletilmesi adına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de bu aile fotoğrafında görülmesinin arzu edilmesi, Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın 4 yılda bir düzenlenen Teknofest’i 2020 ‘de Azerbaycan’da gerçekleştireceğini, terör örgütleriyle ortak mücadeleye devam edileceğini vurgulaması dikkat çekici idi..

Her Türk Devletinin kendine mahsusu yeraltı kaynaklarının ne kadar zengin olduğunu bilmeyenimiz yoktur sanırım.

Siyasi irade ve iradenin sahaya yansıtılması ..

Durmak Yok, Samimiyetle, irade, cesaret ve erdem ile Yola Devam..

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.