DOLAR 32,6028 0.38%
EURO 34,8206 0.23%
ALTIN 2.503,780,79
BITCOIN 20996825,68%
Hatay
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
<strong>508 İlaca Yüzde 200’e Varan Zam Geldi</strong>

508 İlaca Yüzde 200’e Varan Zam Geldi

ABONE OL
27 Nisan 2022 13:46
<strong>508 İlaca Yüzde 200’e Varan Zam Geldi</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) içerisinde kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin bulunduğu 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda zam yaptığını belirtti.

“CİDDİ PROBLEMLERİN YAŞANDIĞI İLAÇLAR HEDEF ALINDI”

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 22 Nisan’da yapılan zamlı fiyatların 26 Nisan’da uygulamaya konulacağını açıkladı. Ercanlı, zam yapılan ilaçlar arasında kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin de olduğuna dikkat çekerek, “Üretilemeyen, ithalatı gerçekleştirilemeyen ve piyasada bulunurluğu çok ciddi problemlerin yaşandığı ilaçların temelde hedef alındığını gördük” diye konuştu.

“BAZI FİRMALAR İLAÇLARIN İTHALATINI VE ÜRETİMİNİ DURDURDU”

İlerleyen günlerde buna benzer fiyat güncellemeleri ve zamlarla karşılaşılabileceğini belirten Ercanlı, “Eğer bu sistem toptan çözülmezse biz zaten haziran ayından itibaren birçok ilaca erişimde sıkıntı yaşayacağız” dedi. Ercanlı’nın konuşmasının devamı şöyle:

“Her sene şubat ayında bir önceki yılın Euro kurunun yüzde 60’ı alınarak belirleniyor. 2021 aşırı artışla beraber bu kurun belirlenmesindeki rakam çok düşük kalınca birçok ilacın piyasada bulunurluğu ile ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Özellikle diyabet ilaçları, kanser ilaçları hormon propapatları, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, serumlar ve daha birçok ilacın bulunmasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle bazı firmalar bu ilaçların ithalatını, bir kısmının da üretimini durdurmuşlardı. Bu firmalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış oldukları ıskontolarının birçoğunu iptal etmeye başlamışlardı. İsmet GÜLTEKİN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.