DOLAR 32,3867 0.2%
EURO 35,0789 -0.03%
ALTIN 2.325,150,26
BITCOIN 2280263-0,52%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akciğerlerini koru

Akciğerlerini koru

ABONE OL
18 Kasım 2021 12:02
Akciğerlerini koru
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 2021 yılı Dünya KOAH Günü temasının “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya” olarak belirlendiğini söyledi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim (GOLD) tarafından organize edilerek, 2002 yılından itibaren her yıl kasım ayının üçüncü Çarşamba günü Dünya KOAH günü olarak düzenlenmekte olduğunu belirten İl Müdürü Hambolat, “KOAH hastaları pandemi sürecinde en kırılgan hasta gruplarından olduğu için, akciğer sağlığına odaklanmak önem taşımaktadır” dedi.

2021 yılı Dünya KOAH Günü temamız “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya” olarak belirlenmiştir diyen İl Müdürü Hambolat, açıklamasına şöyle devam etti: “KOAH’tan korunmada en önemli yaklaşımlar sağlığın sosyal belirleyicilerinin iyileştirilmesi, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve aşılanmadır. Tüm KOAH hastaları COVID ve influenza (grip) aşılarını yaptırmalı, pnömokok (zatürre) ve DBT (karma aşı) aşıları için doktorlarından bilgi almalıdırlar.

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruziyettir. Akciğer gelişiminde yetersizlik ile ilişkili hasta faktörleri (düşük doğum ağırlığı, çocuklukta sık geçirilen solunum yolu infeksiyonları), sağlığın sosyal belirleyicileri olarak bilinen birey ve toplumun sağlık durumlarını etkileyen ekonomik ve sosyal değişkenler, iç ortam hava kirliliği de diğer risk faktörlerindendir.

KOAH’ta en sık görülen yakınmalar öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk hissidir. Tanı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile konulur.

Yapılan çalışmalarda, pandemi nedeniyle yüz yüze klinik ziyaretlerin azaldığı tespit edilmiş, aynı şekilde pulmoner rehabilitasyon programlarının kesintiye uğradığı gözlenmiştir. KOAH hastaları alevlenme dönemlerini evde geçirmeyi tercih etmişlerdir. Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya için; Akciğerlerini koru, sağlıklı beslen, hareketli kal, maskeni tak, aşını ol” dedi Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.