DOLAR 32,5638 0.06%
EURO 34,9797 0.33%
ALTIN 2.425,500,11
BITCOIN 2088873-3,38%
Hatay
23°

KAPALI

04:23

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
‘Amik Ovası’nın Münbit Toprakları Su İle Buluşuyor’

‘Amik Ovası’nın Münbit Toprakları Su İle Buluşuyor’

ABONE OL
10 Ocak 2022 12:41
‘Amik Ovası’nın Münbit Toprakları Su İle Buluşuyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Hatay ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “ Hatay’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Hatay’ın münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. ‘dedi.

“AMİK OVASI’NIN MÜNBİT TOPRAKLARINI SULAMAYA AÇIYORUZ”

Hatay’da yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Hatay ilinde inşa edilen 13 sulama tesisi ile 85 Bin 010 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür Yıldız, “Böylece Hatay topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 65 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

“716 BİN 680 DEKAR ARAZİDE İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Hatay’mız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 19 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 19 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 716 bin 680 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Hatay zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

HATAY’IMIZA 7 BARAJ, 4 GÖLET VE 2 YERALTI DEPOLAMA TESİSİ KAZANDIRDIK

Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Hatay’ımızda ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda Hatay’da 116 adet Tesis ile 3 Milyar 400 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ,’ Hatay’da son 19 yılda 7 baraj ve 4 gölet ile 2 adet yeraltı depolaması inşa ettik” dedi.

3 Baraj, 1 Gölet ve 1 Yeraltı Depolama Tesisi İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

Diğer taraftan Hataylı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Hatay’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 baraj, 1 gölet ve 1 yer altı depolama tesisinin yapım çalışmaları devam ediyor.

HATAY’A MENBA KALİTESİNDE İÇMESUYU

Genel Müdür YILDIZ; “Diğer taraftan son 19 yılda tamamladığımız 5 adet içmesuyu tesisi ile 800.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 47,01 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz.

Hatay’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Ayrıca; Hatay’da taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 83 adet taşkın koruma tesisi ile Hatay şehir merkez, 88 adet yerleşim yeri ve 2 bin 204 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 4 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.” Dedi.

HATAY’IN SUYU ÜLKEMİZİN ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR

Hatay’da son 19 yılda 2 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 51 GWh enerji üretimi sağlandığını ifade eden Genel Müdür Yıldız; “Kurulu gücü 13 MW olan bu tesisler ile milli ekonomimize katkı sunuyoruz. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.