DOLAR 32,5484 0.1%
EURO 34,9292 0.71%
ALTIN 2.437,610,21
BITCOIN 21760530,53%
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Anıt Ağaçları Zamana Meydan Okuyor

Anıt Ağaçları Zamana Meydan Okuyor

ABONE OL
6 Aralık 2021 09:57
Anıt Ağaçları Zamana Meydan Okuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin farklı noktalarında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen anıt ağaçlar, tarihe tanıklık ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “www.anitagaclar.gov.tr” sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye’nin dört bir köşesinde koruma altında olan, bazıları binlerce yıldır ayakta duran dev ağaçlar zamana meydan okuyor.

Hatay’dan Zonguldak’a, Şanlıurfa’dan Antalya’ya Anadolu coğrafyasının birçok yerinde gökyüzüne uzanan ülkenin doğal hazineleri, gelecek kuşaklara aktarılması için anıt ağaç olarak tescilleniyor. Yörede yaşayanlar da kimi zaman gölgesinde dinlendikleri, kimi zaman buluşma noktası seçtikleri, hatıralarında yer tutan ağaçları özenle koruyor.

PAYAS VE SAMANDAĞ’DAKİ AĞAÇLAR ZAMANA MEYDAN OKUYOR

Hatay’ın Samandağ ile Payas ilçelerinde 2001 yıllık çınar ile 1351 yıllık zeytin ağacı ihtişamlarıyla tarihe tanıklık ediyor. Payas’ta 2. Selim Külliyesi’nin içinde yer alan caminin avlusundaki zeytin ağacı 1976’da “anıt ağaç” olarak tescillendi. 100 santimetre gövde genişliğine sahip ağaç, yılda yaklaşık 300 kilogram zeytin veriyor.

Samandağ ilçesindeki “Musa Ağacı” olarak bilinen çınarın, Hazreti Musa’nın toprağa dikili olarak unuttuğu asasının yeşermesiyle binlerce yıldır ayakta durduğuna inanılıyor. 7 buçuk metre gövde genişliğindeki çınar, bölgeye gelenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor, ziyaretçiler hatıra fotoğrafı çektiriyor. AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.