DOLAR 32,5004 0.16%
EURO 34,8110 0.23%
ALTIN 2.488,811,09
BITCOIN 2037716-0,33%
Hatay
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
ANIZ YANGINLARI İÇİN UYARDILAR!

ANIZ YANGINLARI İÇİN UYARDILAR!

ABONE OL
4 Haziran 2021 11:28
ANIZ YANGINLARI İÇİN UYARDILAR!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son yıllarda yaşanan anız yangınları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

HBB İtfaiye Dairesi Başkanı Mahir Çiçek yaptığı açıklamada anız yakmanın toprakları ve doğayı olumsuz etkilediği ve söndürme çalışmaları esnasında binlerce ton su ile zaman ve maliyet kayıplarına dikkat çekti.

Çiçek, İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler tarafından bu yıl içerisinde meydana gelen 115 anız yangınına müdahale edildiğini kaydetti.

“İTFAİYE EKİPLERİMİZ KISA SÜREDE MÜDAHALEDE BULUNDU VE YANGIN 4 SAATLİK BİR ÇALIŞMA İLE KONTROL ALTINA ALINARAK SÖNDÜRÜLDÜ”

HBB İtfaiye Daire Başkanı Çiçek yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Maalesef çevre illerimizde de anız yangınları gündemde. 28 Mayıs 2021 tarihinde Gaziantep’inIslahiye ilçesi kırsalında çıkan anız yangını bunlardan bir tanesi. Gaziantep 112 Komuta Merkezinin takviye talebi üzerine ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Rüzgârın etkisiyle büyüyen anız yangınına Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerimiz kısa sürede müdahalede bulundu ve yangın 4 saatlik bir çalışma ile kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın sonrası 10 dönümlük alanda anızlar yanarken bir o kadar da verimli topraklar ve oradaki küçük canlılar telef oldu.”

ÇİÇEK, VATANDAŞLARI VE ÇİFTÇİLERİ ANIZ YAKMAMALARI KONUSUNDA UYARDI

Vatandaşları ve çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Çiçek, “Ürün hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına sebep oluyor. Ayrıca hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri beraberinde getirmektedir. Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir” açıklamalarında bulundu.

“ANIZ YAKILAN TOPRAKTA BİTKİLERE YARARLI BESİN MADDELERİ AZALMAKTA VE ZAMANLA TOPRAĞIN VERİMLİLİĞİ DÜŞMEKTEDİR”

Mahir Çiçek konuşmasının devamında anız yakmanın zararlarından bahsederek şu açıklama yer verdi: Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur.Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakılan toprakta bitkilere yararlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.”

ÇİÇEK: ANIZ YAKMANIN ÜLKE TOPRAKLARINA BÜYÜK ZARAR VERDİĞİ UNUTULMAMADIR

Anız yakmanın topraklara zarar verdiğini bir kez daha ifade eden Çiçek, “Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak şekilde ürün verebilmesi; onlara güzel, yeşil ve temiz bir çevre bırakılması herkes tarafından bu konuda bilinçlenmesine bağlıdır. Anız yakmanın zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de aslında ülke topraklarına büyük zarar verdiği unutulmamalıdır” dedi.

Mahir Çiçek, anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerin başta 112 Acil Çağrı Merkezinden itfaiyeye, idari ve adli mercilere veya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne haber vermeleri gerektiğini açıkladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.