DOLAR 32,3721 0.16%
EURO 34,9730 -0.29%
ALTIN 2.323,990,21
BITCOIN 22761680,27%
Hatay

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ANKARA’DA DEV LANSMAN!

ANKARA’DA DEV LANSMAN!

ABONE OL
18 Ocak 2022 10:45
ANKARA’DA DEV LANSMAN!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi, ATO Kongre Merkezi’nde ‘Hatay EXPO 2021 Ankara Lansmanı gerçekleştirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş önderliğinde gerçekleşen lansmana  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, milletvekilleri, STK ve oda başkanları katıldı. Lansmanda konuşan Başkan Savaş, Hatay’ın çok çeşitli bir kültüre sahip olduğunu söyledi.

“HATAY ENLERİN VE İLKLERİN ŞEHRİ”

İlk Musevilerin milattan önce Hatay’a geldiğini, Anadolu’da ilk geldikleri yerin Antakya olduğunu belirten Başkan Savaş, “Hatay enlerin ve ilklerin şehri. Milattan sonra 30. yılda Hristiyanlar gelmiş ilk geldikleri yer Antakya. Milattan sonra 638 yılından itibaren İslamiyet ile tanışmış Antakya. Anadolu’daki ilk ibadet yerleri Antakya’da. İlk Hristiyan kelimesi Antakya’da kullanılmış. Milattan sonra 30. yüzyılda Hristiyanlığa inanan ilk kişi Anadolu’da ilk caminin adının verildiği Habibi Neccar’dır. Kur’an’da da 19 ayette adı geçer. Herkes olimpiyatlar Atina’da başladı diye bilir ama gayri resmi olimpiyatlar on yıllar boyunca Antakya’da yapılmıştır. Şu an hipodromunu çıkartmaktayız ortaya. İpekyolu’nun Akdeniz’e açılan kısmı yine Antakya’dadır. İlk ışıklandırılan cadde Antakya’dadır. Rivayet odur ki Lokman Hekim, Hatay’daki endemik ve aromatik bitkilerle ölümsüzlük iksirini bulmuştur. Hatay öyle bir yerdir ki Mezopotamya’nın tam böğründe olmuş, bereketli coğrafyalara ev sahipliği yaparken ilk buğdayın ehlileştiği yer yine Hatay olmuştur. Hatay’da zeytinin anavatanlarından bir tanesidir” diye konuştu.

Başkan Savaş, EXPO 2021’in Hatay’ın ekonomisine, tarımına, ticaretine büyük katkı sağladığını, EXPO’yu Hatay için yaptıklarını da ekledi.

“HATAY’IN TÜRKİYE’YE DAHİL EDİLMESİ OLAĞANÜSTÜ BİR ZAFERDİR”

Ankara’daki EXPO Lansmanında Hatay’a övgüler yağdıran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Okuduğum kadarıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstanbul’daki sarayın arasındaki ihtilaf, uyuşmazlık ilk önce İskenderun konusunda çıkmıştır. İngiliz askerleri sarayın izniyle İskenderun’dan Orta Doğu’ya geçeceklerdir. Gazi Mustafa Kemal o dönem Suriye’de görevlidir ve talimat gelmiştir; ‘İngiliz askerleri oradan Orta Doğu’ya geçecekler’ diye. Gazi bunu kabul etmez ve sarayı tekrardan uyarır. Der ki ‘Buradan geçecekler ama bu Hatay’ın bir anlamda kaybedilmesine yol açabilir’. Bunu uygun görmediğini ifade etmiştir. Saraydan tekrar bir talimat gelmiştir; ‘Hayır bu talimata uyacaksınız’ diye ve Atatürk o talimata uymamıştır. Dolayısıyla Hatay’ın böyle bir özelliği de daha var. Hatay’ın korunması aslında çok öncelerde, Cumhuriyet’in ilanından önce Mustafa Kemal’in kafasında vardır. Dolayısıyla Hatay’ı yeniden kazanmak ve bunu büyük bir diplomatik zaferle ve bütün dünyanın kabul edebileceği bir yapı içinde bir hukuk sistemiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne kazandırması olağanüstü güzel bir olaydır” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ise EXPO 2021’in Hatay’a ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inandıklarını söylediler. Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.