DOLAR 32,3775 0.16%
EURO 35,0852 -0.1%
ALTIN 2.324,090,21
BITCOIN 2267740-0,51%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ata Tohumları Toprakla Buluştu

Ata Tohumları Toprakla Buluştu

ABONE OL
7 Aralık 2021 11:22
Ata Tohumları Toprakla Buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Yayladağılı hemşehrileri ile bir araya geldi.

Savaş, Leylekli Mahallesi’nde HBB’nin kırsal kalkınma projesi kapsamında ata tohumu olan karakılçık buğdayını toprakla buluşturdu.

AMAÇ ÜRETİCİYİ AYAĞA KALDIRMAK

Hatay Büyükşehir Belediyesinin traktörü tarafından sürülen dar gelirli çiftçilerin topraklarına karakılçık buğdayı eken, Savaş soruları da yanıtladı. Ekonomik olarak zor durumda olan üreticileri ayağa kaldırmak istediklerini anlatan Savaş, mikro bölgeleme sistemiyle Hatay’ı 14 ay boyunca taradıklarını belirtti.

Savaş, “Hangi ürün nerede daha verimli yetişir onu araştırdık, toprağı analiz ettik. Gübre, ilaç, tohum, fide, sulama ve enerji gibi maliyetlerle uğraşan dar gelirli üreticilerimize destek olmak için 14 ay boyunca fizibilite çalışması yaptık.  Çalışmalarımız sonucu kooperatifler ve bir şirket kurduk. Şu anda 2 bin aileyle çalışıyoruz. Önümüzdeki zamanlarda bunu 20 bine çıkartarak anlaşmalı tarım yapacağız. Böylelikle çiftçimizin köyden kente göç etmesine gerek kalmayacak” dedi.

SAVAŞ: DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLUYORUZ

Amaçlarının verimli toprakları değerlendirmek olduğunu söyleyen Savaş, “Maalesef teknolojide gelişmiş bir ülke değiliz. Ama verimli topraklarımız var. Amacımız güvenilir tarım yapmak ve olabildiğince çok çiftçiye ulaşmak. Karakılçık ve ali bayır gibi ata tohumlarımızı yeniden yeşertmek istiyoruz. A, D, E ve K gibi vitamin ve protein değerleri yüksek, organik, lifli tohumlarımızdan faydalanmak istiyoruz. Biz bu projeyi başardıkça diğer şehirlere de örnek olmaya devam ediyoruz” diyerek çiftçilerin yanında olduklarını kaydetti.

“ÇİFTÇİYE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”

Soğan, maydanoz, dereotu, patates gibi ürünleri endüstri ile birleştirip paketleyeceklerini de sözlerine ekleyen Savaş, “Bu ürünlerin katma değerini yükselterek satacağız. Köylümüze kaliteli gübre desteği vereceğiz. Gübre için para almayacağız. Hasattan sonra anlaşmalı tarım gereği gübre bedelini düşerek üretilen ürünleri çiftçimizden alacağız. Böylelikle köylümüzün cebinden çok para çıkmadan tarlasını ekmiş olacak. Anlaşmalı tarım yaptığımız çiftçiye desteğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.