DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20654821,08%
Hatay
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
“Atatürk’ün Başkomutanlık yetkisinin 100. yılı kutlu olsun”

“Atatürk’ün Başkomutanlık yetkisinin 100. yılı kutlu olsun”

ABONE OL
7 Ağustos 2021 11:07
“Atatürk’ün Başkomutanlık yetkisinin 100. yılı kutlu olsun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sarı Zeybekler Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, Atatürk’e 5 Ağustos günü başkomutanlık yetkisini verildiğini ve bu yetkinin verilmesinin 100. Yılını kutladığını ifade etti. Atatürk’e 5 Ağustos 1921 tarihinde başkomutanlık yetkisin verilmesinin 100. Yılında Sarı Zeybekler Derneği Genel Başkanı Nevzat Kurt, yazılı açıklama yaptı. Başkan Kurt yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sevr Antlaşması sonucu parçalanan yurdumuzu yeniden yaşatmak için Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 19 Mayıs 1919 tarihinde kuruluş ve kurtuluş mücadelesi başlamıştır. 1921 yılında düzenli orduya geçiş ile başlayan Kurtuluş Savaşında I. II. İnönü ve Sakarya Muharebeleri kazanıldı. Eskişehir- Kütahya Savaşları’nın ardından Türk Ordusunun Sakarya’nın doğusuna çekilmesi ise Mecliste tartışmalara neden oldu. Kütahya, Eskişehir ve Afyon’un kaybedilmesi sonucunda Mecliste M. Kemal Paşa’ya karşı muhalefet arttı. Meclis’te bulunanlar orduyu ve memleketi bu durumdan kurtaracak çareler aramaya başladılar. TBMM üyeleri bu yenilginin sorumlularını bulmaya çalışıyordu.

Mustafa Kemal Paşa’ya karşı olan üyeler bu kötü durumun sorumlusu olarak O’nu görmüşler ve suçlamaya başlamışlardı. Ancak, Mustafa Kemal Paşa’nın Meclisin yetkilerini kullanma isteğine karşı olan vekiller itiraz ettiler. Meclisin yetkilerinin bir kişi tarafından kullanılmasının söz konusu olamayacağını ileri sürdüler. Fakat düşman karşısındaki cephede vakit geçirilmeksizin en hızlı, en doğru kararları verebilmek, ancak Meclisin yetkilerini anında kullanmakla mümkündü. Zaten Mustafa Kemal Paşa’nın da bu kadar geniş yetkileri üstlenmesinin nedeni, bu olağanüstü durumda çabuk karar alarak yine bu kararları çabuk bir şekilde uygulamak istemesidir. Sonunda Meclis, Mustafa Kemal Paşa’nın bu isteğini de haklı buldu. 5 Ağustos 1921 tarihinde, meclisin sahip olduğu yetkileri kullanmak koşuluyla Mustafa Kemal Paşa’ya üç ay süreyle Başkomutanlık yetkisini veren kanunu kabul edildi. Kurtuluş Savaşı’mızda Mustafa Kemal Paşa’ya geniş yetkilerle ve üç ay süreyle Başkumandanlık veren bu Kanun daha dört kez uzatılmıştı. Sarı Zeybekler Genel Merkezi Yönetim Kurulu olarak, 5 Ağustos 1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisinin verilmesinin 100. Yılının tüm ulusumuza kutlu olmasını diliyor, başta ulu önderimiz, ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Kurtuluş Mücadelesinde emeği geçen, canlarını veren şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnet anıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.