DOLAR 32,3476 0.29%
EURO 35,1590 0.07%
ALTIN 2.300,821,04
BITCOIN 22996763,01%
Hatay
10°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başarabilirsin!

Başarabilirsin!

ABONE OL
1 Haziran 2021 13:15
Başarabilirsin!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Türkiye’de 17 milyon kadar kişi sigara içmekte ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğini söyledi.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü nedeniyle yazılı açıklamada bulunan Müdür Hambolat, “Tüm dünyada tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır” dedi.

Tütün kontrolünde temel amaç; özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmakta olduğunu dikkat çeken Müdür Hambolat, “Türkiye’de 17 milyon kadar kişi sigara içmekte ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybetmektedir.  Bu sayı trafik kazalarına bağlı ölümlerden 20 kat fazladır.   Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini (puro, pipo, nargile, enfiye vs.) içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, her dozu ile zararlı olan kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir.  Bilinmelidir ki kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı görülmüş; hem insan sağlığı korunmuş hem de ticari faaliyetler aksamamıştır.

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli olup bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigara Bırakma Polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.

İlimizde, Antakya, İskenderun ve Dörtyol Devlet Hastanelerinde kurulmuş olan ‘‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’’nden randevu alınarak ya da ‘‘171 Sigara Bırakma Hattı’’nı arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca Sigara Bırakma Polikliniklerinde muayene olan vatandaşlarımıza, uygun görülmesi halinde ücretsiz Sigara Bırakma ilaçları verilmektedir.

2015 yılında ilimizde 2537 kişi sigarayı bırakmak için Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmuş olup, 860 kişi sigarayı bırakmıştır. 2016 yılının ilk dört ayında ise 1178 kişi başvurmuş olup, 337 kişi sigarayı bırakmıştır.

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek kurulunun 2021 yılıyla birlikte tüm kesimlerin katılımıyla Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği başlatılması kararı alınmıştır. Korona virüs pandemisiyle yaşadığımız şu günlerde tütün ürünü kullanımının zararları ve bırakmanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Toplumda tütün kullanımını azaltmak ve pasif etkilenimi önlemek amacıyla Mayıs 2021 itibariyle ‘Başarabilirsin’  temasıyla sigara bırakma kampanyası başlatılmıştır. Kampanyaya katılım https://alo171.saglik.gov.tr sitesindeki ‘Başarabilirsin’ butonu üzerinden ulaşabilen katılım formu ve bağımlılık düzeyi tespitine yönelik formun doldurulması ile yapılabilecektir.emasıyla sigara bırakma kampanyası başlatılmıştır. ez daha ortaya çıkmıştır. a tüm kesimlerin katılımıyla

 Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. (Sigara İhbar Hattı: 0552 963 07 29  Sabim 184)” dedi.

Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.