DOLAR 32,3994 0.14%
EURO 35,4471 0.06%
ALTIN 2.322,460,16
BITCOIN 22890762,41%
Hatay
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başkan Hayzaran Demokrasi Bulvarı’nda Konuştu

Başkan Hayzaran Demokrasi Bulvarı’nda Konuştu

ABONE OL
14 Haziran 2021 09:57
Başkan Hayzaran Demokrasi Bulvarı’nda Konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, HRT ekranlarında yayınlanan Demokrasi Bulvarı programının konuğu oldu. Deneyimli gazeteci Ali Yolcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda konuşan Başkan Hayzaran, Pandemi nedeniyle ülkede ve Hatay’da birçok sektörün sıkıntılar yaşadığını söyledi.

“ÜLKENİN BİRÇOK KONUDA PLANLAMAYA İHTİYACI VAR”

Ekonomik olarak ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Başkan Hayzaran, “Sadece tarımda değil birçok alanda maalesef planlamamız yok. Planlama şart, örnek veriyorum, bir sezonda soğan iyi satıp üreticisine kar elde ettirdiyse, ertesi sezon herkes soğan üretimi yapıyor. Dolayısıyla da ürün elde tarlada kalıyor. Biz ekonomi kötü diyerek hareket etmek yerine, gerekli tespit ve teşhisleri yaparak bunu nasıl çözebiliriz diye uğraşıyoruz. Konuyu muhataplarına iletiyoruz. Çözüm önerileri sunuyor, yeni bakış açıları geliştirilmeye çalışıyoruz” dedi.

“HASİAD’DA SANAYİCİLERİN YANISIRA DİĞER SEKTÖRLERDE FAALİYET GÖSTEREN İŞ İNSANLARI DA VAR”

HASİAD’ta sanayicilerin yanısıra diğer sektörlerde de faaliyet gösteren iş insanlarının bulunduğunu bu yapısı ile de HASİAD’ın güçlü bir dernek olduğunun altını çizen Hayzaran, “Güçlü Hatay lobisi oluşturacağız. Nasıl ki Gaziantep’te siyaset üstü bir güçlü birliktelik, bir lobi var ise aynısını oluşturmak için STK’larla, odalarla istişare halindeyiz. Bizim tek derdimiz Hatay, tek derdimiz Türkiye, tek derdimiz ekonomi…” diye konuştu.

“SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARIMIZ HAM MADDE SIKINTISI YAŞIYOR”

Hatay sanayicileri ve iş insanları olarak; hammadde, girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliği, vergi ve SGK oranlarının yüksek oluşu nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Başkan Hayzaran, “Hatay’da sanayici ve iş insanlarımız, hammadde bulma, hammadde ve girdi maliyetlerinin yüksek olması, vergi ve SGK oranlarının yüksekliğinden dolayı sıkıntı yaşamaktadırlar. Elektrik, akaryakıt, hammadde gibi üretimin temel ihtiyaçları son zamanlarda ciddi zam görmüştür. Nitekim firma sipariş ettiği hammaddenin ücretini ödese bile hammaddenin ne zaman ve ne kadar fiyata geleceğini bilememektedir. Böyle olunca müşteriye de maalesef fiyat veremediği gibi zarar etme ile de karşı karşıya kalmaktadır” açıklamasında bulundu.

Tarıma dayalı sanayiye yatırım yapılmasının kaçınılmaz olduğunu, bereketli topraklarda yaşadığımızı, katma değer yaratan üretim modeli ile markalaşma ve ihracat odaklı yatırımlar yapılması gerektiğini de ifade eden Başkan Hayzaran, bunu yapabileceklerini belirterek Atatürk’ün “Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda akan asil kanda mevcuttur.” sözüne atıfta bulunarak “Biz üreten, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan ülke olabilirsek, ata tohumlarına dönebilirsek, ülke olarak ayağa kalkabiliriz” şeklinde konuştu.

Hayzaran, ayrıca yabancı yatırımcının sıcak para yerine ülkemizde yatırıma dayalı bir model ile yatırım yapmasının sağlanması, bu kapsamda ekonomik, sosyal ve yargı alanında reform yapılmasının önemine dikkat çekerek Avrupa Birliği ile sürecin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.