DOLAR 32,3487 0.29%
EURO 35,1297 -0.05%
ALTIN 2.309,771,43
BITCOIN 22915673,34%
Hatay
10°

AZ BULUTLU

05:03

İMSAK'A KALAN SÜRE

Belediyeler, Yabancı Nüfuslar Hesaplanarak Bütçeden Pay Almalı

Belediyeler, Yabancı Nüfuslar Hesaplanarak Bütçeden Pay Almalı

ABONE OL
11 Aralık 2021 12:32
Belediyeler, Yabancı Nüfuslar Hesaplanarak Bütçeden Pay Almalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Suriyeli ve Afgan mülteciler nedeniyle nüfuslarında artış yaşanan belediyelere, yol, su, kanalizasyon, temizlik gibi alt yapı hizmetlerini kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sürdürebilmeleri için mülteci nüfuslarının da genel nüfusa eklenerek bütçeden pay verilmesi için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, Suriyeli ve Afgan mülteciler nedeniyle nüfuslarında artış yaşanan belediyelere, yol, su, kanalizasyon, temizlik gibi alt yapı hizmetlerini kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sürdürebilmeleri için mülteci nüfuslarının da genel nüfusa eklenerek bütçeden pay verilmesi amacıyla 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Kentlerin nüfusunun hızla artması, bazı illerde mülteci nüfusunun artması gibi nedenlerle belediyelerin iş yükünün arttığı, özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde belediyelerin artan nüfusa karşılık hizmet alanlarının da genişlemesi nedeniyle hijyenin sağlanmasından yoksullukla mücadeleye kadar birçok alanda hizmet vermekte zorluklar yaşandığını söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, ‘‘Belediyelerin bağlı bulunduğu bölgede artan hizmetleri karşılayabilmesi için daha çok bütçeye gereksinimleri olmaktadır. Bu anlamda ne yazık ki bütçe gelirlerinden aldıkları pay oldukça düşük oranda kalmakta, bu durum da belediyeleri hizmetlerin sağlanabilmesi için başka çareler yaratmaya zorlamaktadır. Belediye sınırları içerisinde yaşayan tüm vatandaşlarımızın ve göçmen, mülteci, sığınmacıların hizmetlerden yararlanabilmesi ve her haneye ulaşabilmesi için bu kanun teklifi ile genel bütçeden aktarılan pay miktarının artırılması amaçlanmıştır. Belediye gelirlerindeki artış hem o kentte yaşayanlara çok yönlü fayda sağlayabileceği gibi hem de hizmet götüren belediyelerin güçlenmesini sağlayacaktır. Özellikle Suriyeli, Afgan mülteci ve koruma statüsündeki sığınmacılar sebebiyle nüfus sayısında yaşanan bu artış, yerel yönetimlerin hizmet verme konusunda personel, araç gereç ve alt-üst yapı hizmetleri açısından yetersiz kalmasına neden olmaktadır. TBMM Başkanlığı’na sunduğum kanun teklifim ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp çeşitli nedenlerle Türkiye’de ikamet eden kişiler nedeniyle nüfusları önemli seviyede artış gösteren iller için kaynak artırımına gidilmesi, belediye bütçelerinin nüfusa göre değil ikamet eden toplam kişi sayısına göre belirlenmesi ve böylece verilecek hizmetin kalitesinin artırılmasını amaçlıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Belediyelerin hizmet sunmasında bütçe sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade eden CHP’li Şahin, “Uluslararası Göç Örgütü rakamlarına göre, Türkiye’de ikamet eden göçmen ve mültecilerin sayısı 3,9 milyon ve bunların % 90’ını Suriyeliler oluşturuyor. Akın akın kayıt dışı yollarla Afganlar da yurda giriş yapıyor ve AK Parti buna göz yumuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına göre belirlenen nüfus sayıları ile belirlenen belediye bütçeleri kendi vatandaşımıza anca yetecekken bir de mültecilerle şişen sayılara yetişmek imkânsız hale geliyor. Mağduriyetlerin giderilmesi ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi için bu kanun teklifinin bir an önce yasalaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bütçeden pay alınması ile ilave alt yapı ve üst yapı çalışmaları gerçek nüfusa yetecek şekilde yapılabilecek, ihtiyaç dahilinde araç gereç temini ve ek personel istihdam edilebilecek. Böylelikle belediyeler vatandaşlarımıza kesintisiz hizmet sunulabilecek. Yaşanan sorunlar bu ihtiyacı doğurdu. Çözüm üretmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu kanun teklifinin de takipçisi olacağız.” dedi.

VATANDAŞ 6,5 MİLYON MÜLTECİ İLE EKMEĞİNİ PAYLAŞMAK ZORUNDA DEĞİL!

Nüfus artışı yaşayan bölgelerde yerel yönetimlerin mevcut imkânlarla vatandaşların ihtiyacı olan temel hizmetleri zorlukla karşıladığının altını çizen Suzan Şahin, özellikle Suriyeli ve Afgan mülteciler nedeniyle artan nüfus sonucunda belediye hizmetlerin sağlanmasının daha da zorlaştığını ve yerel yönetimlerin bu yükün altından kalkamaz duruma getirdiğini belirterek “Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Türkiye dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12’inci sırada. Türkiye’de 6 milyon 5 bin mülteci var ve bu sayı Türkiye nüfusunun %7,2’sini oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 3,8 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Belediyeler kendi nüfusuna göre aldıkları pay mülteciler eklenince vatandaşlarımıza yapılacak hizmetler için yetmemekte. AKP madem bu mültecileri bu ülkeye getiriyor o zaman bakacak da. Benim vatandaşımın vergisi ile yaşadığı ile verilen bütçe kendisine anca yeterken mülteciler için ek kaynağı hükümet belediyelere vermeli, halka verilecek hizmetleri sekteye uğratmamalıdır.” dedi.

NÜFUSA GÖRE DEĞİL KİŞİ SAYISINA GÖRE BÜTÇE İSTİYORUZ

Belediyelerin bütçeden aldığı payın nüfusa göre belirlediğini ve nüfus sayısına göre değil kişi sayısına göre bütçeden pay dağıtılması gerektiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘Seçim bölgem Hatay en fazla Suriyeli mülteci misafir eden 3.il durumunda. Nüfusumuz 1 milyon 674 bin ancak Suriyeli’lerle nüfusumuz daha da artıyor. Resmi rakamlara göre 438 bin, gerçek rakamlara göre ise yaklaşık 1 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyoruz. Ancak merkezi bütçeden hak ettiğimiz yatırımı alamıyoruz. Hatay ödediği 12 milyar 514 milyon vergi miktarı ile vergi ödeyen iller arasında 7. sırada ancak Hatay için ayrılan kamu yatırımları miktarı sadece 408 milyon TL. Şaka gibi; verdiğimiz verginin 30’da 1’i kadar bütçe alıyoruz Yani verdiğimiz verginin sadece %3’ü kadar yatırım alabiliyoruz. Bu yatırımın ne kadarının harcandığı ise tam bir muamma. Nereye ve ne kadar harcandığını da bilmiyoruz. Söz verilen yatırımların hiçbiri yapılmadığı gibi zamanında bitirilmesi gerekenler de her yıl erteleniyor. Nüfus sayısına göre değil kişi sayısına göre bütçeden pay istiyoruz.’’ dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.