DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2079327-1,06%
Hatay
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Burdur İsmi

ABONE OL
14 Nisan 2022 15:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(BURDADUR) 

Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında “Cennet buradadır. Burda dur!” demişler ve “Burda dur!” sözü zamanla halk arasında “Burdur” haline dönüşmüştür. Eski Yunan Mitolojisinde kahraman Ulis (Aşil), tanrıların gazabına uğrar. Yunanistan’dan kovulur. Yolu Antalya yakınlarına düşer. Geceleri kutup yıldızına bakarak, kuzeye doğru ilerler. Karşısına bir göl çıkar ve o sırada gaibten bir ses ona Rumca ve eski Latince “Ezostas! (Burada dur!)” diye seslenir. Ulis burada durur ve burayı yurt tutar. Selçuklular Anadolu fetihleri sırasında Burdur’u fethederler. Köyün ismini “Ezostas” olarak öğrenirler. Rumca bilmedikleri için manasını sorarlar. “Burada dur” anlamına geldiğini öğrenirler. Buraya yerleşen Türkmen aşiretleri “Burada dur” kelimesini zamanla “Burdur” olarak telaffuz etmeye başlarlar ve bu kelime şehrin yeni ismi olur.

Burdur binlerce yıllık tarihi, el değmemiş tabi güzellikleri, doğası kadar renkli kültürüyle Anadolu’nun şirin bir şehridir. Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan Burdur, Teke Yöresinin Kültür Başkenti olarak bilinmekte Göller, Güller ve Gönüller diyarı olarak anılmaktadır. İlimiz, doğu ve güneyinde Antalya, batısında Denizli, güneybatısında Muğla, kuzeyinde Afyon ve Isparta illeri tarafından çevrelenmiştir. Komşu illerin karayolları bağlantılarının kavşak noktası konumundadır. Ayrıca İstanbul Ankara – Antalya karayolu üzerinde yer almaktadır. Antik dönemde Pisidia olarak isimlendirilen Burdur Bölgesine Türklerin gelişi 1071 Malazgirt Zaferine dayanır. Bugünkü Burdur toprakları 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872’de Burdur Sancağı kurulmuştur. Burdur Cumhuriyetle birlikte il merkezi olmuştur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.