DOLAR 32,5331 0.21%
EURO 34,8760 0.31%
ALTIN 2.473,670,48
BITCOIN 2000265-3,94%
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Caretta carettalar özgürlüğü kavuştular

Caretta carettalar özgürlüğü kavuştular

ABONE OL
5 Temmuz 2021 15:38
Caretta carettalar özgürlüğü kavuştular
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 2 adet Caretta caretta türü deniz kaplumbağası Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) işbirliği ile düzenlen etkinlikle Samandağ’da özgürlüğüne kavuşturuldu.
Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü ve HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ yaptığı açıklamada, “Deniz kaplumbağaları için Hatay bölgesi özellikle Samandağ kumsalları önemli bir yuvalama ve yumurtlama alanı. Kaplumbağalar yuvalama döneminde dişi kaplumbağalar yumurtlamak için kumsala çıkarken, erkek kaplumbağalar ve özellikle de Caretta carettalar beslenme alanı olarak yakın sahillerde bulunmaktadırlar. Bu nedenle her yıl üreme ve yumurtlama sezonunda Mayıs ve Eylül ayları arasında Hatay DKMP Hatay Şubesi ekiplerince yoğun bir yuva tespit ve koruma faaliyetleri yapılmaktadır. Diğer taraftan bölgemizde hasta ve yaralı olarak karaya vuran ve denizde ağlara takılan veya tekne hasarlarına bağlı olarak yaralandıklarını görmekteyiz” dedi.

Altuğ, “Deniz kaplumbağaları gerek denizde gerekse de kumsalda karşılaştıkları birçok uygunsuz ortam ve tehditler kaplumbağaların yaralanmalarına ve nihayetinde ölümlerine sebep olmaktadır. Bu tehditleri bot ve tekne pervane yaralanmaları, çevre kirliliği, olta hasarları ve yuvalama alanlarında köpek saldırıları en önemlileri olarak görmekteyiz. Özellikle son 3 yıldır yumurtlamaya gelen dişi yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ Kumsallarında özellikle de Şey Hıdır Türbesi Meydan Kumsalları arasında köpek saldırıları sonucunda çok ciddi ısırılıp, boyun ve yüzgeçlerinin parçalanması ve kan kaybı sonucu ölümlerine şahit olmaktayız. Köpek saldırısı sonucu 2019 yılında 2 adet, 2020 yılında 4 adet ve bu yılda şuana kadar 5 adet olmak üzere 3 yılda toplam 11 adet yumurtlamaya gelen erişkin kaplumbağayı kaybettik.  Dişi kaplumbağaların sezonda bir-iki defa yumurta bırakacaklarını düşündüğümüzde yaklaşık 1500-2000 arası bir yavruyu da kaybetmiş olduk. Bu durum bölgemize ve ülkemize yakışan bir durum değildir ve bunun için yerel yönetimler ve ilgili birimlerce başıboş köpekler ile ilgili gerekli acil tedbirlerin alınması gerekmektedir. HMKÜ DEKİYM ve Hatay DKMP şube müdürlüğü işbirliği ile yürütülen ilk yardım ve tedavi çalışmaları yılın her döneminde devam etmektedir. Bu yıl Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Yerleşkemizdeki Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezimize toplam 14 yaralı kaplumbağa geldi. Bugün iyileşen 2 adet C.carettayı özgürlüğüne kavuşturduk. Merkezimizde 2 adet C. Mydas (biri nöropati, diğeri köpek ısırması) ve 1 adet kafa travmalı C.caretta’nın yoğun bakım ve tedavileri devam etmektedir. Bu kaplumbağaların ilk yardım ve tedavileri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM), Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalındaki uzman veteriner hekimler tarafından titizlikle yürütülmektedir. Bugün tedavisi tamamlanan ve kranioplasti uyguladığımız kaplumbağamız (31 kg) 4 ay önce Arsuz dan kafa travması ile gelmişti. Diğer kaplumbağamız (35 kg) 6 gün önce Erzin Burnaz sahilinde olta iğneleri batmış ve misinalar boynuna dolanmış ve bir yüzgeci kopmuş olarak ve üzerinde çok fazla parazitli ve bitkin bir halde geldi. Her ikisinin de tedavisi tamamlandı ve özgürlüğüne kavuştular. ‘’ dedi
Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, tedavisi tamamlanan kaplumbağaların TR kodlu Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğüne ait markalar takılarak denize bırakıldığını belirtti. Deniz kaplumbağa ölümlerini azaltmak için yuvalamaya gelen deniz kaplumbağalarını köpek saldırılarından korumak gerektiğini, bu bağlamda yerel belediyeler ile ilişkili kurum ve duyarlı STK’lara büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
Bırakma etkinliğine HMKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, DEKİYM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cafer Tayer İşler, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şubesi Veteriner Hekimi İsmail Eminoğlu, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcıları Abdullah Dadak, ve İlyas Küçük, Öğr. Görevlisi Burhan Budak ve Ali Göde ile Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Araş. Gör. İbrahim Alakuş, Veteriner Hekim Eren Ceylan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Koruma Görevlileri ve sahildeki vatandaşlar katıldılar. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.