DOLAR 32,5092 0.18%
EURO 34,7697 0.07%
ALTIN 2.496,101,38
BITCOIN 20700305,54%
Hatay
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Çilek Üreticilerinin Toprak Analizleri Yapılacak

Çilek Üreticilerinin Toprak Analizleri Yapılacak

ABONE OL
4 Eylül 2021 10:13
Çilek Üreticilerinin Toprak Analizleri Yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yayladağı Çilek Üretim Alanlarının Toprak Analizlerinin Yapılması hususunda protokol imzalandı.

Yayladağı Belediyesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Yayladağı Tarım İlçe Müdürlüğü, Yayladağı Ziraat Odası, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji, Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile çilek üreticilerinin toprak analizlerinin yapılması hususunda aşağıda listelenmiş maddeler yer aldı.

Protokolün Amacı: Yayladağı İlçesinde bulunan çilek üretim alanlarının Modern Tarım Kurallarına uygun bir şekilde üretim yapılması, kullanılan tarımsal ilacın bilimsel kurallar çerçevesinde kullanımının sağlanması, toplanma konusunda çiftçilerin eğitilmesi ve ihracat uygun ürün üretimine katkı verilmesi. Protokolün tarafları: Yayladağı Belediyesi, Yayladağı Tarım İlçe Müdürlüğü, Yayladağı Ziraat Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji, Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi.

Görev Dağılımı:

a) Yayladağı Belediyesi: Tüm tarafların koordineli bir şekilde çalışmasını sağlamak. Analiz ürünleri toplanması öncesinde Çiftçilerimizin eğitim alması konusunda teknik ve altyapı desteği vermek. Projeyi koordine etmek.

b) Yayladağı Tarım İlçe Müdürlüğü: Yapılacak toprak analizlerinde çiftinin doğru örnek alması için gerekli personel ve ihtiyaç duyulan teknik desteği vermek. Analizler yapılmadan alınacak örnekleri korumak ve analiz sonuçlarını üretici ile paylaşmak.

c) Yayladağı Ziraat Odası: Toprak analizi yapacak çiftçilerimizin eğitimlerini ve analiz alım sürecini koordine etmek. Eğitime devamlılığın sağlanması için çalışmalarda bulunmak.

d) Antakya Ticaret ve Sanayi Odası: Hatay ilinin tarımsal ürünleri içinde ihracat yapılarak il ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ‘’Yayladağı Çileği’’ ihracat uygun üretim yapılması, uzun süre üretilebilir bir ürün olması açısından Standart Toprak Verimlilik Analizi (Bünye, Tuz, PH, Kireç, Organik Madde, Alınabilir fosfor (p), Alınabilir Potasyum (k) toprak analizlerinin yapılması gerekmektedir. Üreticilerimizin bu konuda ciddi eğitim alması ve bilimsel veriler doğrultusunda ekim ve hasat yapılması katkı sağlanmalıdır. Bu sebeple Mustafa Kemal Üniversitesi Merkez Laboratuvarında yapılacak ilk standart toprak analiz ücretleri Antakya Ticaret ve Sanayi Odasınca karşılanacaktır.

e) Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji, Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi: Yayladağı’nda ekim öncesi durumda olan ve ÇKS kaydı olan çiftçilerin tarlalarından alınan örneklerin analizini yapmak. Analiz sonuçlarının Ziraat Fakültesinde konunun uzmanı olan öğretim üyelerince çiftçilerimizin ekim şeklini ve ilaç dönemlerini belirleyecek sonuç mahiyetindeki raporu vermek.”

İmzalanan bu protokol ile Yayladağı’nda çilek üretimi yapan çiftçilerin daha sağlıklı ve daha bol ürün elde etmeleri teşfik edilmiş olacak. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.