DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,940,96
BITCOIN 2281671-0,73%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dalış tutkunları Akdeniz’i atıklardan arındırıyor

Dalış tutkunları Akdeniz’i atıklardan arındırıyor

ABONE OL
24 Haziran 2021 10:38
Dalış tutkunları Akdeniz’i atıklardan arındırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın Arsuz ilçesi Konacık sahilinde dalış yapan Adana Sualtı ve Doğa Sporları Kulübü (ASDEM) üyeleri, 10-15 metre derinlikte deniz dibindeki çeşitli atıkları temizliyor. ASDEM üyeleri, Doğu Akdeniz’de canlıların korunması ve kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla bir araya geldi. Burada 9 gönüllü dalgıç, 10-15 metre derinliğe dalarak denizi çeşitli atıklardan arındırdı. Yaklaşık 2 saat süren çalışmada, hayalet ağlar, plastik atıklar, metal eşyalar ve çeşitli çöpler çıkarıldı. ASDEM Kulübü Başkanı İhsan Öd, AA muhabirine, yaklaşık 20 yıldır dalış yaptığını söyledi.

MARMARA’YI ESİR ALAN MÜSİLAJ AKDENİZ’İ DE TEHDİT EDİYOR

Doğu Akdeniz’in eşsiz canlıları barındırdığını belirten Öd, “Son dönemde Marmara’da yaşanan müsilaj (deniz salyası) olayı gibi Akdeniz ve Ege’de de plastik atıklar yine su altı yaşamını tamamen yok etmeye doğru ilerliyor. Belki yarın balık tezgahlarında balıkçılar satacakları balık bulamayacaklar. Tamamen çiftlik balıkçılığı dediğimiz endüstriyel üretilen balıklar soframıza gelmeye devam edecek.” dedi.

“DENİZLER BİZİM YAŞAM VE OKSİJEN ALANIMIZDIR”

Öd, belirli zamanlarda bölgede gönüllü olarak deniz dibi temizliği yaptıklarını anlatarak, “Amacımız tamamen su altı yaşamına, habitatına sahip çıkan, bilinçli ve denize gerektiği değeri veren bireyler yetiştirmek. Denizler bizim yaşam ve oksijen alanımızdır. Denizlere sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“DENİZLERİMİZİ TEMİZLEMEK İÇİN DALIŞLAR YAPIYORUZ”

Dalış eğitmeni Batuhan Ganız da ortalama haftanın 3 günü dalış yaparak temizlik gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çalışmalarında denizde poşet, plastik ve cam atıklarla karşılaştıklarını, bunların canlıların ölümüne yol açtığını dile getiren Ganız, şöyle konuştu: “Profesyonel dalgıçlar olarak farkındalık yaratmak için sürekli temizlik dalışları yapıyoruz. Özel ekiplerle, dalıcılarımızın gönüllü katılımıyla, sadece denizlerimizi temizlemek için dalışlar yapıyoruz. Bir canlının pet şişesine sığınması ve onu koruyucu bir kalkan olarak görmesi bizi çok üzüyor. Dünya yüzde 70’i sularla çevrili bir yer. Biz yüzde 30’daki kirlilikten kaçıp temiz yerlere dalmak istiyoruz.”

“NE ZAMAN DALIŞA İNSEK ÇÖP TOPLUYORUZ”

Kenan Canbalal isimli dalgıç ise çöpün olduğu yerde su altı zenginliğinin azaldığını, canlıların çöplere takılıp öldüğünü gördüklerinde çok üzüldüklerini aktararak, “Biz ne zaman dalışa insek, herhangi bir çöp görsek kesinlikle alıyoruz. Dünyada herkesin aynı hareketi sergilemesi çok güzel olur çünkü su altındaki kirlilik fazlalaştı. Bu durum da su altı zenginliğini çok fazla etkiliyor. Temennimiz yaşlısıyla, genciyle, bütün dalıcıların denizde temizlik yapması” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.