DOLAR 32,6042 0.39%
EURO 34,8344 0.27%
ALTIN 2.492,530,34
BITCOIN 21176774,00%
Hatay
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
“Dezenformasyon Meselesi, Siyaset Üstü Bir Meseledir”

“Dezenformasyon Meselesi, Siyaset Üstü Bir Meseledir”

ABONE OL
4 Haziran 2022 12:48
“Dezenformasyon Meselesi, Siyaset Üstü Bir Meseledir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda başlandı.

Komisyon Başkanı, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, dezenformasyonun küresel sorun olduğuna işaret etti.

TBMM’de her fikrin dile getirilmesi, tartışılması gerektiğini belirten Yayman, komisyonda da her fikirden insanı dinlediklerini ve katkılarını aldıklarını anlattı. Yayman, tali komisyon olarak görevlendirildikleri komisyonda, teklifin tartışılacağını, her fikre açık olduklarını vurguladı.

Sosyal ağlar konusunun, dünyadaki en önemli meselelerden biri haline geldiğine dikkati çeken Yayman, “Komisyonumuza gelen her temsilci, her konuşmacı dezenformasyon kavramını farklı tanımlasa da dezenformasyonla mücadele konusunda farklı fikirleri dile getirse de herkesin ortak kanaati; bu konularla ilgili bir hukuksal, yönetsel çerçevenin yapılması hususudur.” dedi.

Komisyonda, milletin, memleketin, demokrasinin faydasına bir fikir ortaya çıkarsa, o fikre sahip çıktıklarını dile getiren Yayman, şunları kaydetti:

“Bu meseleyi ele alırken biz kendimize Avrupa Birliği müktesebatını referans aldık. Özellikle Almanya, Fransa, Londra ve Amerika’da hangi düzenlemeler yapılmış, dikkatli bir şekilde ele aldık. Biz meseleyi olabildiği kadar çerçeveye alarak, daraltarak yol almak istiyoruz. Sosyal ve dijital ağlarda istismar, ırkçılık, siber faşizm, ergen mobbingi, kadın-çocuk istismarı, şiddet, uyuşturucu ticareti, dine hakaret, nefret suçlarının işlenmesi, veri mahremiyetinin sağlanması, ötekileştirme gibi kavramlar konusunda bir hassasiyetimiz var. Bu kavramlar bizim kırmızı çizgimiz oldu.”

Dezenformasyon teklifinin görüşülmesi konusunda dezenformasyon yapılmasına karşı çıktıklarını belirten Yayman, bu konunun siyaset, partiler üstü bir mesele olduğuna işaret etti.

Yayman, ulus aşırılaşan ağların TBMM, Türkiye siyaseti ve Türk demokrasisini rehin almasına karşı olduklarını, sosyal ağların demokrasiler üzerinde giyotine dönüşmesini asla tasvip etmediklerini vurguladı.

TEKLİFİN ANAYASA’YA AYKIRI OLDUĞU İDDİALARI

CHP ve HDP milletvekillerince, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla TBMM İçtüzüğü uyarınca görüşülmeden “ret” edilmesi için iki önerge verildi.

Önerge üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, AK Parti’nin, kanun teklifini kapalı kapılar ardında hazırladığını savundu.

Alt komisyon oluşturulmasını ve kurumların temsilcilerinin dinlenmesini isteyen Adıgüzel, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olup olmadığına bakılması gerektiğini vurguladı.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise teklif hazırlanırken birçok ilgilinin, muhalefetin fikirlerinin alınmadığını, kanun teklifinin topluma dayatıldığını ileri sürdü.

Teklifin iki maddesi dışındaki maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan Koç, teklifin yasalaşması halinde haber alma hürriyetinin yok edileceğini iddia etti.

Konuşmaların ardından Yayman, önergeleri oylamaya sundu, önergeler “ret” edildi.AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.