DOLAR 32,3800 0.18%
EURO 35,0303 -0.19%
ALTIN 2.324,550,23
BITCOIN 2263139-0,59%
Hatay
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ekim Alanları Genişleyen Pamukta Rekolte Beklentisi Arttı

Ekim Alanları Genişleyen Pamukta Rekolte Beklentisi Arttı

ABONE OL
2 Ekim 2021 10:58
Ekim Alanları Genişleyen Pamukta Rekolte Beklentisi Arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amik Ovası’nda ekim alanları genişleyen ve hasadına başlanan pamukta rekolte beklentisi de arttı.

Amik Ovası’nın Kırıkhan ilçesi bölümündeki tarlalarda çalışan mevsimlik işçiler, sabah erken saatlerde pamuk hasadına başlıyor. Kadınlar tarafından tarladan toplanan pamuk çuvallanarak traktörlere yükleniyor ve fabrikalara gönderiliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, AA muhabirine, Amik Ovası’nda üretilen pamuğun hem verimi hem de kalitesiyle çiftçileri mutlu ettiğini söyledi.

Ovada başlayan pamuk hasadının yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Çolakoğlu, “Şu an birinci ürün pamuk hasadı bitmek üzere. Türkiye’de üretilen lifli pamuğun yaklaşık yüzde 11’ini Hatay karşılıyor. Geçen yıl 331 bin dekardan 174 bin ton pamuk toplandı. Bu yıl 345 bin dekarlık alanda 180 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.” diye konuştu.

Sertifikalı tohum kullanımıyla verimin dekar başına 300 kilogramdan 500 kilogramın üzerine çıktığına dikkati çeken Çolakoğlu, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.

DEKAR BAŞI 600 KİLOGRAM ÜRÜN ALAN ÇİFTÇİ VAR”

Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik de ilçede çiftçilerin birinci ve ikincil ürün olarak pamuk ektiklerini belirtti.

Bu yılki verimden memnun olduklarını anlatan Çelik, “Bu sene verimler çok iyi, dekardan 600 kilograma kadar ürün alan çiftçi arkadaşlarımız var. Bu yıl kalite dediğimiz randımanları da çok yüksek ve fiyatlar da yüksek açıklandı. Hava şartlarının iyi gitmesi pamuk kalitesini yükseltti.” ifadelerini kullandı.

Pamuk üreticisi Serkan Kılıçoğlu ise 4 Nisan’da 200 dönümlük alanda ektikleri pamuğun hasadına başladıklarını geçmiş yıllara göre fiyat, verim ve kaliteden memnun olduğunu söyledi.

Kılıçoğlu, dönüm başına 650 kilogram civarında pamuk hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Üretici Mehmet Çıkar da geçen yıla oranla bu yıl verim ve fiyatların çok farklı olduğunu belirterek, “Ürün kalite olarak da çok iyi. Kendi ektiğim arazimde dönüme 550 kilogram verim aldım. Fiyat ve verimlerden genel olarak çok memnunum.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.