DOLAR 32,6051 0.38%
EURO 34,7724 0.01%
ALTIN 2.496,840,52
BITCOIN 20257491,25%
Hatay
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Emperyalizmin çirkin yüzü

ABONE OL
22 Eylül 2021 13:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili okurlarım, değerlendirme yaparken karşısındakini ‘aptal’ sanmak her zaman yanıltır.

Toplumda Taliban olayına bakıp, Biden ‘Ne kadar aptalca bir şey yaptı’ gibi yargılar koyanlar var. Bundan kahvehanede oturan dayıları kastetmiyorum. Kastettiğim kendisine düşünce kuruluşu çalışanı diyenler, gazeteciler falan…

Oysa Taliban pazarlığı Trump zamanında yapılmıştı; Taliban’ın, ABD kurumsal yapısının projesi olduğu açık.

ABD’nin yaklaşık 100 milyar dolar değerinde silah ve teçhizatı Taliban’ın eline verecek bir kaçışa ihtiyacı yoktu. Bu açıkça düşman ilan etmeden silah teslim etmeyi IŞİD olayında da görmemiş miydik?

ABD, Taliban karşısında Vietnam’daki gibi bir yenilgiye uğramış değildir. Taliban birkaç yıl içinde açıkça görülecektir ki yeniden ABD vekili olacaktır.

Ama bu Doğu’da kendi kurumsal kimliğiyle olmayacaktır. Doğu’ya yerleştirilmeye başlanan Uygur cihatçıları aracılığıyla olacaktır.

Çünkü Suriye Savaşı da aynı genel stratejinin parçasıydı. Ama o strateji İran’ın istikrarsızlaştırılması planı başarısız olunca çalışmamıştır.

Bu, ABD açısından ‘Suriye Savaşı bitiyor’ anlamına da gelebilir. ABD, daha Doğu’da açılan yeni cepheye yoğunlaşacaktır.

Üstelik bununla da ‘şah’ demeye hazırlanıyor. Böylelikle ABD, ilk defa asıl hedefi olan Çin ve Rusya’yı hedefe koymuş olacaktır!

İlginç bir olay da Suriye’de daha sığınmacı kampları kurulurken görmeye gelen Amerikan oyuncu ve ABD’nin PİAR yüzü Angelina Jolie şimdi de Afgan sığınmacılar için sahaya sürülüyor.

Ünlü oyuncu şimdilik sosyal medyada boy göstermeye başlasa da, binlerce Suriyeli çocuğun kaybolup organ kaçakçılarının eline düşmesi, binlerce kadının köleleştirilmesi henüz hafızalarımızdadır.

Oysaki o ünlü oyuncu on milyondan fazla insan evinden, barkından, yurdundan olurken sahada hiç görünmedi. Şimdiler de ise, Taliban, Afganistan’da kontrolü yeniden ele geçirirken, ABD Ordusu’nun Ortadoğu ülkesindeki kargaşanın ortasında ‘sıvışıyor gibi’ göründüğünü söylüyor.

Jolie, devam eden kaosun Afganistan’da kadınlar ve kızlar için kaydedilen her türlü sosyal ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğinden endişelendiğini dile getirse de, Angelina Jolie’nin yüzünde bile emperyalizm çok çirkin…

Taliban, kuracağı rejimin demokrasi ve cumhuriyet olmayacağını açıklamıştır. Çünkü demokrasi ve cumhuriyetin, din ve İslam devletiyle taban tabana zıt olduğunu düşünüyor. Taliban’a göre, demokrasi ve cumhuriyet ile İslam arasındaki zıtlık ebedidir.

Taliban’la Afganistan’daki siyasal süreci, basit bir iktidar ve hükümet değişiminin ötesinde ülkenin kültürden ekonomisine köklü olarak değiştirecek köktenci bir rejim değişikliği olarak görmek gerekir.

Başka bir deyişle Taliban, Batılı demokrasi ve cumhuriyet havarilerinin gözetiminde Afganistan’daki rejimi feshedip 2021 yılında ‘İslam Emirliği’ ismini verdiği bir din devleti kurmuştur ve ülkeyi şeriat kurallarıyla yönetmeye başlamıştır.

Taliban’ın elindeki silahlar kime ait? Emperyalist ülkeler silah üretimine devam ettiği sürece daha adil bir dünya mümkün değil!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.