DOLAR 32,3143 0.19%
EURO 35,0808 -0.16%
ALTIN 2.277,08-0,01
BITCOIN 22753680,98%
Hatay

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ESKİ BAKAN TÜZMEN HATAY’I KEŞFETTİ

ESKİ BAKAN TÜZMEN HATAY’I KEŞFETTİ

ABONE OL
27 Mayıs 2021 11:44
ESKİ BAKAN TÜZMEN HATAY’I KEŞFETTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Kürşad Tüzmen ile Benim Şehrim” programının çekimleri için Hatay’a gelen eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i ağırladı.

Gastronomiden inanç turizmine kadar şehrin sahip olduğu tüm zenginlikleri konuğu ile paylaşan Savaş, HBB’nin kırsal kalkınma projeleri ve EXPO ile HADO hazırlıklarını da detaylarıyla anlattı.

Tüzmen’i HBB’nin tarihi taş binasında karşılayan Lütfü Savaş, konuğu ile birlikte ilk olarak Yayladağı’na gitti. Burada kapalı olan sınır kapısına giden Savaş ve Tüzmen daha sonra Yayladağı’nın bereketli topraklarında üreticilerle buluştu.

TÜZMEN HATAY’IN ATA TOHUMLARINI TANIMA FIRSATI BULDU

Son yıllarda büyük talep gören; kokusu, aroması ve lezzeti ile öne çıkan Yayladağı çileğinin ekildiği tarlaları gezen ikili, daha sonra Hatay’ın ata tohumu olan ali bayır ve karakılçık buğdaylarının yer aldığı tarlaları inceledi.

SAVAŞ KONUĞUNA ALİ BAYIR VE KARAKILÇIK BUĞDAYLARINI ANLATTI

Burada HBB’nin kırsal kalkınma yatırımlarını anlatan Savaş, ali bayır ve karakılçık buğdaylarının özelliklerini anlattı. Her ikisinin de ata tohumu olduğunu söyleyen Savaş, “Her iki buğdayın da protein ve besin değeri yüksektir. A, D, E ve K vitaminleri yüksektir. Biz bunları ürettikten sonra köylülerimize dağıtıyoruz. Onlar da ürettikleri mahsulü satıp para kazanıyor. Ata tohumumuzu kullanarak sağlıklı yaşama katkı sağlıyoruz” diyerek amaçlarından birinin sağlıklı, GDO’suz ve organik ürünler üretmek olduğunu söyledi.

Yayladağı’ndan sonra Antakya’ya dönen Tüzmen ve Savaş, şehrin tescilli lezzetlerin yapıldığı Gastronomi Evi’ni ziyaret etti. Burada birbirinden lezzetli meze ve yemekleri tadan Tüzmen, Hatay mutfağının tatlarını deneyimlemiş oldu.

 HATAY’IN KARDEŞLİK RUHU

Üç semavi dine ev sahipliği yapan ve bu çok kültürlü yapıyı yüzyıllardır kardeşçe koruyan Hatay sokaklarını adımlayan Tüzmen ve Savaş, Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar Camisi’ni, 500 yıllık geçmişe sahip Antakya Musevi Havrası’nı ve Antakya Katolik Kilisesi’ni de gezdi. Tüzmen şehrin barış ve kardeşlik ruhunu birlikte hissettiğini ifade etti.

Tüzmen, 2021 yılında dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay alanlarını da gezmeyi ihmal etmedi. Antakya ve İskenderun bölgelerindeki alanlarını ziyaret eden Tüzmen, Arsuz Madenli’deki HADO limanını da inceledi.

Savaş ve HBB yöneticileri, Hatay’ın sahip olduğu endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerle, fidan ve çiçeklerinin görücüye çıkacağı EXPO projesinin detaylarını da Tüzmen’e aktardı.

SAVAŞ: EXPO İLE ŞEHRİMİZE, ÜLKEMİZE VE BÖLGEMİZE EKONOMİK CANLILIK KATACAĞIZ

Türkiye’deki 8 bin bitki türünün 2 bin 500 tanesinin Hatay’da yetiştiğini belirten Savaş, “Fidancılık konusunda da zengin bir bölgeyiz. Tüm bu zenginliklerimizi, floramızı EXPO aracılığıyla dünya ile paylaşacağız. EXPO ile şehrimize, ülkemize ve bölgemize ekonomik canlılık katacağız” dedi.

TÜZMEN: HATAY KÜLTÜRÜYLE, TARİHİYLE, GASTRONOMİSİYLE EXPO 2021’E ÇOK İYİ HAZIRLANMIŞ

HBB’nin yaptıklarını Hatay’ın geleceği için yapılan kalıcı çalışmalar olarak nitelendiren Tüzmen, “Hatay şanslı bir şehir. Hatay, Çalışkan bir vali ve becerikli bir büyükşehir belediye başkanı ve kamu kurum temsilcilerinin gayretleriyle iyi yerlere gelecek. EXPO, Hatay’a ayrı bir değer katacak. Hatay kültürüyle, tarihiyle, gastronomisiyle EXPO 2021’e çok iyi hazırlanmış. Salgın bittikten sonra Hatay’ımızı Türkiye’nin ve dünyanın en başarılı şehirlerinden biri haline getireceğiz” diyerek Hatay için yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Savaş ve Tüzmen Hatay’ın doğa güzelliklerini ve macera sporlarını birlikte keşfetmeyi de ihmal etmedi.

Samandağ Kapısuyu mevkiinden Çevlik Sahili’ne yamaç paraşütü ile atlayan Savaş ve Tüzmen dünyanın en uzun sahilleri arasında yer alan Çevlik’i ve Kel Dağı ile Akdeniz’in masmavi sularını kuşbakışı seyretmenin keyfini çıkardı.

Daha sonra Yayladağı Karamağara’da su altı dalışı gerçekleştiren ikili, derin sularda gizli kalmış güzellikleri yakından görme fırsatı buldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.