DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2071475-2,26%
Hatay
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
EXPO 1 Milyon 200 Bin Ziyaretçiyi Aştı

EXPO 1 Milyon 200 Bin Ziyaretçiyi Aştı

ABONE OL
27 Temmuz 2022 10:09
EXPO 1 Milyon 200 Bin Ziyaretçiyi Aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında Hatay gündemini değerlendirdi.

Antakya EXPO alanında yapılan yayında, EXPO 2021 Hatay’ın 1 milyon 200 bin ziyaretçiyi aştığını müjdeleyerek söylerine başlayan. Lütfü Savaş, “EXPO dünyadaki 3. büyük organizasyondur. Yaklaşık 3 yıl bu organizasyona hazırlandık. EXPO 2021 Hatay’ı kentte ticaret, turizm ve tarıma katkı sağlamak amacıyla yapılmış bir merkez olması için tasarladık. Şu an beklentilerimizin üzerinde bir ziyaretçi sayısına ulaştık. Ziyaretçi sayımız 1 milyon 200 bini geçti” şeklinde konuştu.

ALANLAR 7’DEN 70’E HERKESE HİTAP EDİYOR

EXPO’yu ziyaret edenleri nelerin beklediğini de paylaşan Başkan Lütfü Savaş, “Tarım, ticaret, gastronomi, fuarlar için buraya gelmelisiniz. Medeniyetler bahçemiz var, fuar alanımız ve amfitiyatromuz var 11 büyükşehirimizin kendi değerlerini yansıttığı bahçeler var. Tüm bu eserler kalıcı ziyaretçilerimiz bu eserleri ziyaret ederek Hatay mutfağını da tanıyabiliyor. Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan alanlarımız var. 5. yy.dan günümüze gelen ve dünyada 5 tane örneği olan bir şapele rastladık. Şapeli bu alanda sergiliyoruz. 40 ton ağırlığında,16 milyon küp taşla bin 600 metrekarelik bir mozaik yaptık. Hatay’ın tarihi ve kültürel geçmişini yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

SAVAŞ: YALNIZ BIRAKILDIK

Program sunucusunun yönelttiği, Hatay Büyükşehir Belediyesinin EXPO 2021 Hatay’ı inşa ederken hükümetten herhangi bir destek alıp almadığı sorusuna Başkan Savaş söyle yanıt verdi:

“Hatay 16 yıl bağımsızlık mücadelesi vermiş ve sonra tek başına devlet olmuş ve ardından ana vatana katılmış bir şehir. Sanırım bu yüzden bizim kendi başımızın çaresine bakacağımızı düşündüler. Ve bu organizasyonu yaparken yalnız bırakıldık. Bu alanlarda gördüğünüz eserlerin hepsi halkın vergileriyle bize ödenen ödenek ile yapıldı. Her şeyi belediye bütçesi ile yaptık. Ankara’da kapılar tek tek yüzümüze kapandı.”

DEVLET BÜYÜKLERİMİZİ EXPO 2021 HATAY’A BEKLİYORUZ

Savaş, devlet büyüklerini EXPO’ya davet etmelerine rağmen henüz herhangi bir makamın alanları ziyaret etmediğini belirterek, ”Tüm protokol üyelerini davet ettik. Devletin başındaki makamlar bizim için kutsaldır. Her Türk bu makamları yanında görmek ister. Biz heyecanla bekledik ve hala da bekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi meselem diyerek ana vatana kattığı son serhat şehrine Sayın Cumhurbaşkanımızı ve devlet büyüklerimizi bekliyoruz. Bu güzellikleri görüp bizi sahiplenmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

İLKLERİN VE ENLERİN ŞEHRİ HATAY’I TÜM DÜNYA TANIMALI

İlklerin ve enlerin şehri Hatay’ı tüm dünyanın tanıması için emek verdiklerini belirten Lütfü Savaş, “Roma Dönemi’nde dünyanın en büyük ikinci şehri olma unvanına sahip bir şehir. İlk olimpiyatların yapıldığı şehir. Bu şehri tüm dünyanın tanıması gerekiyor” dedi.

DEV MOZAİK GUİNNESS REKORLAR KİTABI’NDA

Lütfü Savaş, EXPO Antakya alanında bulunan ve Hatay’ın tüm yönleriyle nakış gibi işlendiği, önemli bir eser olan Ortak Varoluş Mozaiği’nin Guinness Rekorlar Kitabına girdiğini belirtti.

“SIĞINMACI SORUNU ORTAK MUTABAKATLA BARIŞ İÇERİSİNDE ÇÖZÜLMELİ”

Sığınmacı sorunu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Antakya Belediye Başkanı iken başbakanımızdan randevu isteyerek bu sorunları görüşmek istedim. Önce olumlu yaklaştılar sonra görüşme olumsuz sonuçlandı. Ensar-muhacir bağlarına inancımız olmasa zaten 12 yıl şehrimizdeki misafirlerimizi ağırlayamazdık. Ancak Suriyelilerin misafirlik durumu artık toplumsal ve ekonomik yapıyı bozuyor. Suriyeliler, kademeli bir şekilde ve barış ortamında kendi şehirlerine dönmeli. 3 kişilik imkânlarla 4 kişiye bakmaya çalışıyoruz. Hükümetler arasında bir barış ve huzur köprüsü kurulması gerekiyor. Biz din kardeşiyiz ve akrabayız. Tüm renklerimizin simetrisi Suriye’dedir. İktidarla muhalefet aynı masaya oturup bu konuyu konuşmalı” şeklinde konuştu.

“HİZMETTE SİYASİ AYRIM GÖZETMİYORUM”

Başkan Savaş CHP’li belediyelerin siyasi ayrım gözetmeksizin tüm engellemelere karşı irade koyarak halka hizmet ulaştırdığını ifade ederek, “Ben Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanıyım. Partimizin tüzüğü ne diyorsa onu yaparım. Ama hizmet ulaştırırken Türk bayrağı rozetimi takar parti ayrımı gözetmeksizin vatandaşa hizmet ederim. 11 büyükşehir belediye başkanı olarak halka hizmet için çok çalışıyoruz. Engelleme çabalarına rağmen ‘Bildiğiniz tüm yollar kapalıysa yeni bir yol açmalısınız.’ düşüncesiyle çalışmalarımıza yön veriyoruz” dedi.

 HATAY KIRSAL KALKINMA PROJELERİ İLE KALKINIYOR

Hatay’da işsizlik sorunlarının giderek arttığına dikkat çeken Başkan Savaş, Türkiye’de  ekonomideki kötüye gidişin ve sığınmacı sorununun bu olumsuzlukları giderek derinleştirdiğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak köyden kente göçün önüne geçmek amacıyla çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Savaş, “Çiftçilerimize tohum ve gübre desteği sağlıyoruz. Organomineral gübre üretiyor ve satıyoruz. Bu gübre ürün kalitesini ve toprak verimliliğini de arttırıyor” açıklamalarında bulundu.

Kırsal kalkınma projeleri kapsamında kadın çiftçilerin de ekonomik olarak güçlü olabilmesi için çalıştıklarını söyleyen Savaş, “250 kadın çiftçimize sera yaptık hem üretecekleri ürünleri biz veriyoruz. Ürettikleri çiçekleri de onlardan satın alıyoruz ve ulusal ve uluslararası pazarda satıyoruz. Ve kadınlarımızın tarım alanında eğitilmesi için de çalışma yapıyoruz” şeklinde konuştu.

AKUAPONİK VE HİDROPONİK SİSTEMLER ETKİN ŞEKİLDE KULLANILIYOR

Geleneksel tarımın yanı sıra modern tarım teknolojileri ile de üretim yaptıklarını ifade eden Savaş, balık atıkları bitkiler için biyolojik gübre kaynağı olarak kullanıldığı akuaponik ve hidroponik sistemi etkin şekilde kullandıklarını belirtti.

HADO PROJESİ BÜYÜYOR VE GENİŞLİYOR

Hatay Deniz Otobüsü(HADO) için 6 yıl mücadele verdiklerini belirten Savaş, 30 seferde 4 binden fazla yolcu taşıdıklarını söyledi. HADO ile ilgili yeni planlarının da olduğunu belirten Savaş, “Haftada bir gün Gazimağusa iki gün Girne seferimiz olacak. 2. gemimizi de kiraladık. Beyrut için de çalışmalarımız devam ediyor. Haftada bir gün de Beyrut seferi planlıyoruz. Gelecek planlarımız arasında arabalı seferler ve yük taşımacılığı da var” dedi.

HATAYSPOR’UN YENİ FORMASI ÖZEL SİMGELER TAŞIYOR

Hatayspor’un özel olarak tasarlanan 100. yıl forması ile ilgili de bilgiler veren Başkan Savaş, formanın ön kısmındaki 23 yıldızın hem Cumhuriyet’in ilan edildiği tarihi hem de Hatay’ın ana vatana katılış günü olan 23 Temmuz’u simgelediğini söyledi.

Hatay ve Hataylılar için Gazi Mustafa Kemal Aatatürk’ün anlamının ne denli büyük olduğunu anlatan Başkan Savaş, “20 yıl esaretten kurtulma mücadelesi vermiş dedelerin torunlarıyız. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehrimizin ana vatana katılışına büyük destek vermiştir. Hasta yatağında bile Hatay’ı düşünmüştür ve şahsi meselesi yapmıştır. Bu formamız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne armağan olsun” dedi.  Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.