DOLAR 32,3840 0.16%
EURO 34,9699 -0.32%
ALTIN 2.324,390,23
BITCOIN 22790841,35%
Hatay

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geçmişten Geleceğe ‘HATAY SARISI’

Geçmişten Geleceğe ‘HATAY SARISI’

ABONE OL
31 Mart 2022 14:20
Geçmişten Geleceğe ‘HATAY SARISI’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği Başkanı Tahir Dönmezer, Girişimci Kadın Emel Duman ve Prof. Dr. Osman Biçer Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek Sarı Koza olarak bilinen “Hatay Sarısı” hakkında bilgiler verdiler.

Hatay Sarısı’ndan elde edilen ve Barış İpeği hakkında Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde bilgiler veren Girişimci Kadın Emel Duman yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi:

 Bu hikaye kadın girişimci olan Emel Duman’ın 1996 yılında Defne&Apollon İpekçilik firmasını kurmasıyla başladı. Amacı yok olmaya yüz tutmuş bu zanaatin, geçmişten bugünümüze dönüşüm yolculuğunda, denenmemişleri denemek ve yeni tasarımlarla geçmişi bugüne taşıyabilmekti. Atalarımızın ellerinde kalmış kozaları değerlendirme hikayesi bize ilham kaynağı oldu. Kelebeği öldürmeden ipek üretebilmenin mümkün olduğunu anladık. Ve barış ipeği hikayesi böyle başladı. Barış ipeğini üretebilmek için kendi kozanızı üretiyor olmanız gerekmektedir. Bunun için de binlerde adet dut ağacına sahip olmanız gerekmektedir. Dut ağaçlarınızın bulunduğu çiftliğiniz hiçbir tarımsal ilaçlamanın yapılmadığı bir alanda, yerleşim yerlerinden ve sanayi bölgesinden uzak olması gerekmektedir. Biz 3 bin adet ile kurduğumuz dut çiftliğimize her yıl yeni fidan dikerek bugün sayılarını 15 bine ulaştırdık ve dikmeye de devam ediyoruz. Örneğin 30 kg yaş koza elde edebilmek için büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 30-40 adet ağaca ihtiyacınız vardır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.