DOLAR 32,5935 0.1%
EURO 35,0207 0.42%
ALTIN 2.419,42-0,14
BITCOIN 2098231-3,22%
Hatay
20°

KAPALI

12:38

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Axe
Axe

Hasta Hakları ve Sağlıkta Dönüşüm

ABONE OL
28 Ocak 2023 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık, sağlık hizmetleri veya sağlık hizmeti; insanlarda hastalık, rahatsızlık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların önlenmesi, teşhisi, tedavi yoluyla sağlığın korunması veya iyileştirilmesidir.

Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir.

Türkiye’de sağlık sistemi sorunsuz olmadığı gibi, aksine ciddi sorunları içinde barındırmaktadır. Bunları özetle şöyle açıklayabiliriz: AKP iktidarları döneminde sağlık hizmetleri hem özelleştirilmiş hem de ticarileştirilmiştir. Yeni tür sağlık hizmeti sırasında sağlığın, tıbbın, hekimlik mesleğinin kuralları değil, daha çok kazanç sağlamaya yönelik ticari kurallar öncelenir ve izlenir hale gelmiştir.

Sağlık hizmetinde asli rol hekimlerde olsa da, günümüzde hekimler, ticari kurallara göre çalışmaya zorlanmakta ve ticari kuralların gereğini yapmak zorunda kalmaktadır.

Çünkü değiştirilen yasalar, hatta dayatmalar, özendirmeler, hekimlerin özelleştirilmiş kurumlar içinde ve çok para kazanmalarını sağlayacak şekilde çalışmalarına izin vermektedir. Sağlık hizmetleri, ticari anlayışa yönelik olarak kurgulanmaktadır.

Elbette çok para kazanmak suç, ayıp ya da günah değildir. Yine de sağlık hizmeti ticaretin uygulama alanı olmaktan çıkarılmalıdır. Sağlık hizmeti, tıbbın ve hekimliğin kurallarına göre sunulmalıdır.

Sağlık sektöründe yaşanan olumsuzluklar, hükümetin sağlık politikasının yanlışlarından kaynaklanıyor. Sağlık hizmetlerinki yanlışları görmek hastalara düşüyor. Hasta hakları önem arz ediyor. Hastalar haklarının peşine düşerse, ancak ‘sağlıkta dönüşüm’ mümkün hale gelebilir.

Örneğin; Özel hastanelerde yaşanan çok yanlışlar var: özel hastanelerde muayene olamayan hastalar, sosyal güvencesi olan emekliler bilirler. Herhangi bir özel hastaneye gittiğinizde muhtemelen sizden fazla para alırlar.

Oysa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile (SSK, BAĞ-KUR, Emekli sandığı gibi) anlaşması olan özel hastanelerin alması gereken para belli ve çok az bir miktar…

Aynı zamanda teşhis aşamasında istenen tahlil, film, röntgen gibi işlemler için ise, 1 kuruş bile talep edemezler. Bütün bunlara rağmen eğer sizden gerek muayene gerekse tahlil veya filmler için para istenirse, ödemenizi kredi kartı ile yapmanızda fayda var.

Ayrıntılı fatura isteyin ve mutlaka alın!

Muayene ve tedavinizi olup da işiniz bitince elinizdeki belgelerle her hastane içinde bulunan ‘Hasta Hakları’ veya ‘Müşteri İlişkileri’ bölümüne giderek, sizden fazla tahsil edilmiş olan parayı talep edin.

Mutlaka eveleyip geveleyecekler! Konudan gerçekten haberiniz var mı yok mu? Onu anlamaya çalışacaklar.

Sakın geri adım atmayın!

Eğer paranızı geri vermezlerse Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikâyet edeceğinizi söyleyin…

Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikâyet durumunda her işlem başına büyük miktarda ceza ödemek durumundalar. Ve onlar bu cezayı ödemek yerine emin olun size paranızı seve seve geri vereceklerdir.

Sakın! Bir daha aynı hastaneye gitmekten de çekinmeyin! Mademki SGK ile anlaşmaları var, kurallara uymalara gerektiğini bilsinler. İşlerine gelmiyorsa SGK ile anlaşmayı feshetsinler…

Bunu da onlara söyleyin!

Benim görevim, özel hastanelerde yaşanmış yanlışları sizlere duyurmaktan ibarettir. Çünkü zulme sessiz kalmak da zalimliktir…

Ben sessiz kalırsam, sen sessiz kalırsan, tüm hastalar sessiz kalırsa; sağlıkta dönüşüm nasıl sağlanacak? Sağlık kurumları, sağlık hizmeti almak için gelen kişilere ‘hasta’ yerine ‘müşteri’ gibi davranmamalıdır! Hastalar da haklarını aramalıdır…..

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.