DOLAR 32,5917 0.34%
EURO 34,8123 0.15%
ALTIN 2.509,491,02
BITCOIN 20970832,46%
Hatay

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Hatay MKÜ’de Dünya Diyabet Günü Etkinliği

Hatay MKÜ’de Dünya Diyabet Günü Etkinliği

ABONE OL
16 Kasım 2021 16:36
Hatay MKÜ’de Dünya Diyabet Günü Etkinliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Çocuk Kliniğinde, Dünya Diyabet Günü münasebetiyle bilgilendirme etkinliği düzenlendi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla diyabet farkındalığı oluşturmak ve çocukları diyabetten korunması konusunda bilgi vermek üzerine gerçekleştirilen etkinliğe, Anabilim Dalı Başkanı Doçent Dr. Çiğdem El’in yanı sıra öğretim üyeleri, asistan, intörn ve stajyer doktorlar ile hemşireler ve diğer yardımcı sağlık personelleri de katıldı.

“ÇOCUKLARDA HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?”

Etkinlikte konuşan Anabilim Dalı Başkanı Doçent Dr. Çiğdem El, “Ülkemiz için bugün 20 bine yakın diyabet hastalığı tanısı olan çocukluk yaş grubunda hasta olması bugünün anlam ve önemine dikkate çekmektedir. Çok su içme ve sık idrar yapma ayrıca iştaha rağmen kilo kaybı en sık görülen yakınmalardandır. Bu nedenle tuvalet alışkanlığını kazanmış çocukların geceleri altını ıslatmaya başlaması, okul çocuklarında ders sırasında tuvalet ihtiyacının gözlenmesi ve büyük çocuklarda da gündüzleri yanı sıra geceleri idrar yapma ihtiyacının ortaya çıkması uyarıcı olmalıdır. Ancak halsizlik, karın ağrısı, yaşıtları ile ve önceki mizaçları ile kıyaslandığında yorgunluk ve okul başarısındaki gerileme de erken dönemde gözlenebilir” dedi.

“AİLELER KADAR ÖĞRETMENLER DE DİKKATLE OLMALI”

Başkan El, “Her zamankine göre halsiz, yorgun olduğu gözlenen, daha fazla su tüketimi ve tuvalet ihtiyacının ortaya çıkması, okul başarısında gerileme ve kilo kaybının gözlendiği çocuklar da vakit kaybedilmeden aileler ile iletişime geçilmeli ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. Bahsedilen yakınmalar aşamasında tanınmayan çocuklarda maalesef ki insülin eksiliğinin bir sonraki klinik safhası olan diyabetik koma dediğimiz bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, bilinç değişikliği ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

“DİYABET ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR MU?”

Diyabetin çocuklarda da artık sıklıkla görülmeye başlandığını ifade eden Başkan El, “Her ne kadar halk arasında diyabetin yetişkinlik dönemi hastalıklarından biri olduğu kanıksanmış olsa da erken çocukluk dönemi hatta süt çocukluluğu döneminden başlayarak tüm çocukluk yaş gruplarında rastlanılabilen bir hastalık olduğu akılda tutulmalıdır” şeklinde konuştu. Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.