DOLAR 32,6023 0.39%
EURO 34,8222 0.24%
ALTIN 2.492,590,34
BITCOIN 21175524,32%
Hatay
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Hatay, Türkiye Birincisi

Hatay, Türkiye Birincisi

ABONE OL
10 Kasım 2022 11:31
Hatay, Türkiye Birincisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜBİTAK 2204-Ortaokul Öğrenci Araştırma Projeleri Türkiye birincisi Hatay oldu.

TÜBİTAK 2204-Ortaokul Öğrenci Araştırma Projeleri Türkiye Finalinde, Mustafa Kemal Kalkan danışmanlığında yarışmaya katılan Hatay BILSEM öğrencileri Duru Bilgil ve Hena Su Duman’ın projesi 31 bin proje arasından Türkiye Birincisi seçildi.

Projeyi üreten öğrenciler; ”Eğitim ve öğretim bir toplumun tüm fertlerini kapsayıcı ve herkes tarafından ulaşılabilir olduğunda anlam kazanır. Zihinsel yetersizliği olan bireylerin eğitimleri; program ve araç-gereç yönünden genel eğitimden farklılıklar göstermektedir. Sağlıklı akranlarına göre dezavantajlı olan engelli bireylerin eğitimi, topluma kazandırılması eğitimin kapsayıcılığı açısından önemlidir. Yakın çevremizde zihinsel engelli çocukların olması ve kardeşlerimizle aynı yaşlarda olmalarına rağmen okuma/yazma konusunda zorlanmaları bizi bu konu üzerinde düşünmeye ve proje üretmeye yönlendirdi” şeklinde ifade etti.

Çalışmanın amacı ve yöntemleri hakkında; orta ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin, tasarladığımız materyal ve mobil uygulama ile ilk okuma yazma ve temel Türkçe eğitimine katkı sağlamak ve geliştirdiğimiz materyallerin başarı düzeylerini uygulamalar ve analizler yaparak ölçmektir. Diğer amacımız ise, zihinsel engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmaktır. Konu ile ilgili literatür tarama yapılmıştır. Çalışmamız tasarım tabanlı bir çalışma olup materyallerimiz hem ahşap tasarım hem de mobil uygulama olarak 2 farklı formatta hazırlanmıştır. Yasal izinler alınarak ve alan uzmanlarının gözetiminde geliştirdiğimiz materyaller ve mobil uygulama hafif ve orta zihinsel engelli öğrenciler üzerinde uygulanmıştır.”

Yapılan çalışma sonucunda; öğrencilerin materyal ve mobil uygulamayı severek kullandığı görülmüştür. Materyal ve mobil uygulamanın öğrencilerin konuları kavramalarına ve bilginin kalıcılığı üzerine önemli katkılar sağladığı tespit edilmiş, sonuçlar tablo ve grafiklerle sunulmuştur” dedi.

Mahmut SİVRİ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.