DOLAR 32,5950 0.36%
EURO 34,8691 0.36%
ALTIN 2.503,200,77
BITCOIN 20970440,87%
Hatay
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

HATAY’DA EL SANATLARI (1)

ABONE OL
15 Haziran 2021 16:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhabalar bu gün Hatay’da ki el sanatlarını incelemek istiyorum çünkü ilimiz hem konum hem coğrafi hemde kültür bakımından birçok el sanatlarına sahip bunlardan camcılık ve ipek dokumacılığını ele alacağız. O zaman başlayabiliriz

Camcılık

Dünya üzerinde, camın ilk elde edildiği yerleşim  bölgelerinden birisi, Antakya-Suriye Filistin  civarıdır. Finike-Kilikya-Roma döneminde çok sayıda cam eser ve ziynet eşyası üretilmiştir. Antakya ve civarında bu yöreye özgü yeşil cam üfleme sanatı çok gelişmiş ve eski camlardan eritilip tekrar kazanım yönetimiyle üretim yapılmıştır. Antakya’da çok sayıda cam ustası vardır. Bazı ustalar birleşerek  atölye ve işletmeler açmışlardır.

 İpek Dokumacılığı

Geçmişte Samandağ ve Harbiye’ye bağlı köylerin çoğunda hemen hemen her evde üretilen ve beslenen ipek böcekçiliği ’nin bugün artık yok olmakta olduğunu görüyoruz. Hatay’da  ipek böceği kozası ile ipek üretimi tarihe karışırken baba mesleği diye devam etmeye çalışan bazı aileler tarafında yaşatılmaya çalışılmakta ve Türkiye’ye tanıtılmaktadır. İpek kumaşı çok sağlam ve dayanıklıdır. Ses ötesi concorde uçaklarının burnundaki kaplamada ve çelik yeleklerde kullanılmaktadır. Yakın döneme kadar yalnızca giyim sanayi de kullanılan ipek böylece silah sanayine de girmiş oldu. Dayanıklılığı 20 yıldır. Hatay’da dokumacılık ahşap tezgâhlarda, çözgü ipleri uçlarına, tahta çubuklar ve çakıl taşları  bağlanıp gerilerek  yapılır. Bu tezgâhlarda genellikle çarşaf, pike cibinlik dokunur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.