DOLAR 32,6029 0.39%
EURO 34,8004 0.17%
ALTIN 2.495,640,47
BITCOIN %
Hatay
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
HATAY’DAN DÜNYAYA FİDAN İHRACATI

HATAY’DAN DÜNYAYA FİDAN İHRACATI

ABONE OL
23 Şubat 2022 10:26
HATAY’DAN DÜNYAYA FİDAN İHRACATI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin önde gelen tarımsal üretim merkezlerinden Hatay’da, seralarda toprakla buluşturulan tohumlar, 18 aylık yoğun bakım ve besleme gerektiren bir sürecin ardından fidana dönüşüyor.

Yaklaşık 61 yıldır fidan yetiştiriciliği yapan Samandağ ilçesine bağlı 3 bin 379 nüfuslu Fidanlı Mahallesi sakinleri, hurma, üzüm, avokado, zeytin, nar ve narenciye başta olmak üzere 26 ağaç çeşidinin tohumundan fidan üreterek yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.

Üreticiler tarafından özenle hazırlanan seralarda çeşitli ağaç türlerinin tohum ekimi yapılıyor. İlaçlama, budama, aşılama gibi 18 aylık zahmetli bir yolculuğun sonunda yetiştirilen fidanlar ağaç olmak üzere ekime hazır hale getiriliyor.

Her tohumun fidan şekline gelinceye kadar bakımı, beslenmesi, olumsuz hava ve çevre şartlarından korunması yetiştiriciler için sabırlı olduğu kadar meşakkatli bir süreci de beraberinde getiriyor.

Fidanlı Mahallesi’ndeki yetiştiriciler tarafından geçen yıl 25 milyon ağaç fidanı Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerine gönderildi.

Bölge üreticileri, bu yıl ise 35 milyon ağaç fidanını iç ve dış pazarlara göndermeyi hedefliyor.

“FİDANIN ZOR VE ZAHMETLİ BİR SÜRECİ VAR”

Fidan üreticisi İbrahim Mızraklı, tohumun fidana dönüşme sürecinin oldukça yorucu olduğunu söyledi.

Tohumların toprağı işlenmiş ve aylar öncesinden hazırlanmış seralara özenle ekildiğini anlatan Mızraklı, tohumların yetişme aşamalarında çok sayıda işlem yapıldığını, en önemlisinin aşı ve bağlama olduğunu belirtti.

Tohumun 18 aylık bir zaman içinde fidana dönüştüğünü belirten Mızraklı, şöyle konuştu: “Fidan üretiminde çalışan işçilerimiz özellikle en önemli kısım olan aşılamayı çok titiz bir şekilde yapmaktadırlar. Fidanın zor ve zahmetli bir süreci var. Tohumun ağaca dönüşme sürecindeki en önemli işlemlerden biri aşılamadır. Aşılar ağacın ürün cinsinin belirlenmesinde kullanılıyor ve kaçınca ayda meyve vereceğine kadar her şey belli oluyor. Biz geçen yıl 200 bin fidan üretimi yaparak Türkiye’nin birçok bölgesine gönderdik.” Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.