DOLAR 32,3898 0.2%
EURO 35,0736 -0.11%
ALTIN 2.325,230,26
BITCOIN 2261791-1,64%
Hatay
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hatay’ın Ormanlarına ‘Gevşetme Zonu’

Hatay’ın Ormanlarına ‘Gevşetme Zonu’

ABONE OL
3 Ekim 2022 13:11
Hatay’ın Ormanlarına ‘Gevşetme Zonu’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, il genelinde yüzlerce ağacın yangınla kül olduğu ormanlarda tedbir almak amacıyla ‘gevşetme zonu’ uygulamasına başladıklarını açıkladı.
Ormandaki yanıcı maddelerin ortadan kaldırılması ve olası yangınlarda etkin mücadele için orman içinde sağlı ve sollu 25 metre derinliğe kadar gevşetme zonu yaptıklarını anlatan Özdemir, uygulamanın özellikle yangına hassas noktalarda yapıldığını ifade etti.

Akdeniz’de orman yangınına sebebiyet veren meteorolojik, topoğrafik ve yanıcı maddeler olmak üzere 3 faktör olduğunu söyleyen Özdemir, meteorolojik ve topoğrafik faktörlere müdahale edemediklerini, yanıcı madde faktörünü ortadan kaldırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
‘Ormandaki ağaçlar seyreltiliyor’
‘Gevşetme zonu’ ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Özdemir, “Özellikle yangına hassas ormanlarımızın içinden geçen yolun sağından ve solundan en az 5 metre olmak üzere, buradaki yanıcı maddeyi ortadan kaldırıyoruz. Bu yanıcı maddelerse buradaki orman örtüsü, ağaçlar. Öncelikle bunları ortadan kaldırıyoruz. Bunun akabinde, orman içinde sağlı ve sollu 25 metre derinliğe kadar gevşetme zonu dediğimiz bir uygulama yapıyoruz. Buradaki ormanı da seyreltiyoruz. Buradaki amaç, yanıcı madde miktarını azaltarak, yangının enerjisini minimum seviyeye düşürmektir. Böylelikle bu yollarda, yangına müdahalede ekiplerimiz daha etkin ve daha verimli çalışabiliyor” diye konuştu.
YOL KENARI BAKIMI DA ÖNEMLİ
Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında ormanda yangına ulaşılabilecek tesisler yaptıklarını aktaran Özdemir, “Bu yollar sayesinde, en ücra köşelere kadar bizim arazözler gidiyor ve muhtemel orman yangınlarına müdahale edebiliyor. Orman yangınları ilerledikçe büyük bir enerji topluyor. Bu enerjiyle beraber yanmanın şiddeti de artıyor. Bizim yaptığımız bu yol kenarı bakım çalışmalarıyla yanıcı madde miktarını azalttığımız için orada bu yangının enerjisi minimum seviyeye düşmeye başlıyor. İşte tam da bu noktada helikopterlerimiz, yer ekibimiz, arazözlerimiz olsun müdahalede daha etkin ve daha verimli olabiliyorlar. Bizim yangını kontrol aldığımız, durdurduğumuz noktalar da işte bu yol kenarı bakımlarıyla entegre yaptığımız çalışmalardır. Yol kenarı bakım çalışmaları sonucu çıkarılan orman emvallerini değerlendirerek, ihale yoluyla satarak ekonomiye katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda burada istihdam da sağlıyoruz. Özellikle orman köylülerimizi buralarda istihdam ederek, ev ekonomilerine katkı sunmasına olanak sağlıyoruz” dedi. Mahmut SİVRİ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.