DOLAR 32,3800 0.18%
EURO 35,0303 -0.19%
ALTIN 2.324,550,23
BITCOIN 2263139-0,59%
Hatay
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hatay’ın Tescilli Ürünleri; Antakya Kâğıt Kebabı

ABONE OL
7 Ocak 2023 13:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba Sevgili Hatay Asi Gazetesi okuyucuları geçtiğimiz haftalarda sürdürdüğüm Hatay’ın Tescilli Ürünleri yazıma devam etmek istiyorum. Bilindiği üzere şehrimiz çok değerli bir gastronomi ağına sahiptir. Bu birbirinden değerli yemeklerimizi şehrimizdeki meslek odaları ve alanında uzman kuruluşlarımız tescillendirmek için başvurularda bulunuyor. Bunlardan birçoğunun tescili yapılsa da daha çok tescil edilecek ürünümüz bulunmaktadır. Şimdi tescil edilen ürünleri paylaşmaya devam etmek istiyorum daha önceleri “Kabak Tatlısı, Antakya Sürkü, Samandağ Biberi, ve Kırıkhan Siyah Havucu” gibi ürünleri paylaşmıştım bu hafta ki konumuz ise herkesin bildiği yine her yere ün salan “Antakya Kağıt Kebabı”

Antakya Kâğıt Kebabı; dana döş eti, yeşil ve kırmızı biber (acı veya tatlı) maydanoz, sarımsak, tuz ve karabiber karışımından oluşan, disk şekli verilerek yağlı kağıt üzerinde pişirilen, yörede Arapça olarak “lahme la varka” olarak da bilinen bir kebaptır. “Zırh” adı verilen satır benzeri bıçak ile kıyılarak yapılan kebap çeşitlerinden biridir. Yörede gündelik tüketimin yanı sıra evlilik, düğün, adak, cenaze gibi törenlerde de ikram edilir. Antakya Kâğıt Kebabı üretiminde 1 yaş civarındaki erkek danaların kaburga üzerinden elde edilen döş eti kullanılır. Bu bölgedeki et yumuşak olduğu gibi önemli ölçüde yağ dokusu içerir. Ayrıca, yağ kas içerisinde “mermerleşme” olarak tabir edilen bir dağılım gösterir.

Antakya Kâğıt Kebabında maydanoz ve isteğe göre acı veya tatlı yeşil ve kırmızıbiber kullanılır. Acı taze kırmızı biber mümkünse Samandağ bölgesinde yetişen Samandağ biberi ya da Altınözü, Reyhanlı ve Antakya çevresinde üretilen acı biberlerden seçilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.