DOLAR 32,5403 -0.21%
EURO 34,9624 0.32%
ALTIN 2.430,720,33
BITCOIN 2062872-4,52%
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Herkesin Bir Travması Var Mıdır?

ABONE OL
11 Nisan 2022 12:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Travma kişinin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalmasıdır. Kişi gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamıştır ve fiziksel zarara maruz kalmış olup buna tanık olmuştur. Bu esnada da aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hissetmişse, durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir.
Travma Sonrası Stres Hastalığı Belirtisi:.
1- Yeniden Yaşama Belirtileri: Kişinin travmatik olayı elinde olmadan tekrar tekrar anımsaması, olayla ilgili kabuslar görmesi, bazen olayı yeniden yaşıyor gibi hissetmesi, olayı hatırlatan durumlarla karşılaştığında yoğun psikolojik sıkıntı duyması veya fiziksel tepkiler yaşamasıdır.
2- Kaçınma-Küntleşme Belirtileri: Kişi olayı hatırlatan yer, durum, konuşma, hatta duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışır. Olayı hatırlamak büyük bir sıkıntı, acı ve korku hissine yol açtığı için kişi olayı hatırlatan yerlere gitmez, bu konulardan bahsetmez veya konuşulan yerlerden uzak durur.
3- Artmış Uyarılmışlık Belirtileri: Kişinin uykuya dalmada ya da uykuyu sürdürmede güçlük çekmesi, çabuk sinirlenme hali ve öfke patlamaları yaşaması, kendini sürekli tetikte hissetmesi, aşırı irkilme tepkileri vermesi, yoğunlaşma ve dikkat güçlükleri yaşamasıdır. Çoğu travmayı yaşamış kişiler uyku probleminden şikâyet ederler. Akşamları uykuya dalmakta zorluk çekerler ve geceleri sürekli ter içerisinde ve şiddetli kalp çarpıntısıyla uyanırlar. Sabahları kendilerini yorgun hissederler, bitkindirler ve konsantre olmakta güçlük çekerler. Ayrıca çoğu kişi travma öncesinden çok daha çabuk uyarıldıklarını ve genellikle küçük şeyler nedeniyle bile öfke patlamaları yaşadıklarını bildiriyorlar.
Tedaviler:
Travma sonrası stres hastalığının tedavisinde hem ilaçların hem de psikolojik tedavilerin etkili olduğu gösterilmiştir. Travmatik olaydan herkesin aynı oranda etkilenmediği açıktır. Travmayla ilgili az sayıda ruhsal belirtisi olsa da hayatı çok fazla etkilenmemiş birçok insan vardır. Bazı kişiler için ise travmatik stres belirtileri iş ve sosyal hayatı çok ciddi biçimde engelliyor olabilir. Bu nedenle travmanın etkilerinin giderilmesi için herkesin ihtiyacına göre farklı tedavi yaklaşımları planlanmalıdır. Ruhsal travmanın etkileri tedavi edilebilir durumlardır. Yardım aramaktan kaçınmamak ise tedavinin ilk basamağıdır. Sonuç olarak herkesin yaşadığı bir travma vardır. Aslında çoğu insan yaşadığı travmanın şokundan etkilenmekten çok işine gelen kısmını kullanır. Onaylanmamış bir travma, iyileşmemeye ve herhangi bir zamanda tekrar kanamaya başlayabilen bir yara gibidir. Bazı insanlar kendilerindeki travmayı çözemezler veya göremezler. Bazı insanlar ise görüp farkedip açığa çıkarmak istemezler. Neticede herkesin bir travması vardır…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.