DOLAR 32,5114 0.19%
EURO 34,7589 0.05%
ALTIN 2.488,571,08
BITCOIN 20657523,81%
Hatay
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
‘Hıdır El Zuhur’ Ziyareti Restore Edilecek

‘Hıdır El Zuhur’ Ziyareti Restore Edilecek

ABONE OL
16 Ağustos 2021 10:17
‘Hıdır El Zuhur’ Ziyareti Restore Edilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Atatürk Sahil Parkı Projesi içinde yer alan Hıdır El Zuhur Ziyareti ile ilgili Basın açıklaması gerçekleştirdi. Ziyaret esnasında Samandağ’ın dini kanaat önderlerinden Şeyh Hasan Yazıcı’da Başkan Eryılmaz’a eşlik ederek açıklamalarda bulundu.

Başkan Eryılmaz, Samandağ Belediyesi tarafından yapımı devam ettirilen Atatürk Sahil Parkı Projesi içerisinde yer alan Hıdır El Zuhur Ziyareti’nin restore edilerek yeniden dizayn edilmesi ile ilgili bir çalışmanın başlatılacağını söyledi.

Başkan Eryılmaz yaptığı açıklamada, “Park çalışmalarımız son hız devam ediyor. Ziyaretimizin de parkın içerisinde kalacak şekilde yeniden dizayn edilmesi ile ilgili bir çalışma başlatıyoruz. Şu andaki yapı ile parkın konsepti arasında bir uyumsuzluk var. Biz ziyaretimizi amacına uygun ve gerçekten görsel anlamda da vatandaşlarımızın uygun bulacağı bir tarzda bir düzenleme yapacağız. Önümüzdeki süreçte düzenleme çalışmalarımız esnasında birilerinin kalkıp farklı istikamete çevirmemesi açısından çalışmalar başlamadan önce bir basın açıklaması yapma gereği hissettik. Ziyaretimizin amacına uygun, halkımızın da hoşuna gidecek ve dini ritüellerimize uygun bir şekilde buranın yapısının düzenlenmesi ile ilgili bir çalışma yapacağız” dedi.

Ziyaret ile ilgili restorasyonun, dini kanaat önderlerinin de görüşü alınarak dini ritüellere uygun şekilde dizayn edileceğini ifade eden Başkan Eryılmaz, “Şu anda ziyaret kot farkından dolayı aşağıda kalıyor ve bu haliyle kalırsa kışın suyun altında kalma durumu söz konusu olur. Bunun kotunu yükselteceğiz. Yeniden taş duvarla etrafını çevirmeyi düşünüyoruz. Kubbesini de din adamlarımızın vereceği bilgiler ışığında, inancımıza uygun bir şekilde restore edeceğiz. Din adamlarımızın da görüşünü alarak bu yapıyı yeniden düzenleyeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istedik. Bir takım spekülasyonlara yol açmamak adına bu basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Güzel bir çalışma yapmak istiyoruz. Parkımızla uyumlu, amacına uygun şekilde hizmet edecek bir çalışma yapmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başkan Eryılmaz açıklamasının devamında ; ”Biz içeriye dokunmayacağız. Dış mekan ile alakalı mimari ve peyzaj çalışmamız olacak. Parkın içinde hepimizin gurur duyabileceği bir eser olarak inşa etmek istiyoruz. İnancımızın temsiliyeti olarak, türbeler bizim inancımıza göre çok değerlidir, halkımızın önemsediği ibadet mekanlarıdır ve burayı da amacına uygun bir şekilde düzenleyeceğiz. Şimdiden hem parkımız hem de yeni yapacağımızı türbemizin mekanı halkımıza hayırlı uğurlu olsun. “ dedi.

Şeyh Ahmet Yazıcı, yaptığı açıklamada, “Her inancın kendine göre kutsi yerleri vardır ve tarih sürecinde yenileme yani mekan ve yapı yenileme ihtiyacı doğup yenileme yapılmıştır. Kendi inancımızda, İslam inancında başta Kabe’yi düşünürsek defalarca yıkıldı ve tekrar yapıldı. Hz. Peygamberin mezarı defalarca yıkıldı ve yine yapıldı. Bizim ziyaretlerimiz ile ilgili olarak da ben kendi adıma rahmetli babam döneminde yaklaşık on tane ziyaretin eski yapısını yıkıp yeni hale getirdik. Yani buradan Başkanımızın da dediği gibi siyasi bir polemik yapıp eleştirmeye gerek duymadan buranın Hz. Hızır makamına ve inancımıza uygun olmadığının görüntüsü gördüğünüz üzere malum. Biz din adamlarının da görüşüne başvurulacağı söylendi. Burayı yıkıp kendi inancımıza ve Hz. Hızır makamına uygun bir şekilde getirilmesinde hiçbir sakınca yoktur” dedi.

Şeyh Hasan Yazıcı açıklamasının devamında” Hz. Hızır ile ilgili olarak da Hz. Hızır’ın Hz. Musa ile tarihi yaklaşık olarak yaklaşık beş bin sene öncesinde Firavunlar döneminde Hz. Musa ile Hz. Hızır’ın yolculuğuyla her ne kadar burada buluşuldu dendiyse de burada buluşulmadı. Burayı şereflendirdiler, burayı kutsadılar. Yani Mısır’dan gelip buraya kadar ve sayısını bilmediğimiz kadar teşrif ettikleri kutsi yerler vardır. Ama işin özü bu makama gelince, her yerde makam olabilir. Bu makamın şekline gelince biz kanaat önderleri ve din adamları olarak böyle bir yapının yıkılıp güzel bir yapıya dönüştürülmesinde dinen bir sakınca görmüyoruz.  Gerisi artık sayın Başkanımız ve halkın takdirine kalmıştır” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.