DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2079327-1,06%
Hatay
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
İnşaat sektörü temsilcileri çözüm istiyor.

İnşaat sektörü temsilcileri çözüm istiyor.

ABONE OL
17 Aralık 2021 15:14
İnşaat sektörü temsilcileri çözüm istiyor.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) son dönemde yaşanan döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle zor günler geçiren  inşaat sektörünün sıkıntılarının giderilmesi konusunda basın toplantısı yapıldı.

ATSO binasında gerçekleşen toplantıya ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ATSO Başkan Yardımcısı Eşref Taner Özkaya, 5. 6. 7. 14. ve 20. Komite Üyeleri katıldı.

Toplantıda basın açıklaması yapan ATSO 5. Meslek Komitesi ve İNDER Başkanı Cemil Gündüz, 2018 Ağustos ayında beklenmedik şekilde başlayan piyasa fiyat artışları doğal olarak inşaat malzemelerine de yansımış, bu durumdan kamuda iş yapan sektör temsilcileri de oldukça olumsuz etkilendiğini söyledi.

Kamu müteahhitlerinin imalat girdileri ön görülemeyecek şekilde artmasına ve şantiyelerin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Gündüz, “Bu sebeple meydana gelen sıkıntıların giderilmesi için 18/01/2019 tarihinde tasfiye kararnamesi yayınlanmış, zarar eden sektör temsilcileri bir nebzede olsa rahat nefes almıştı.2021 yılının ikinci yarısından sonra Dövize bağlı kur artışlarından kaynaklı yapı

Malzemelerinde yüzde 100’e yaklaşan artışlar sektörü zor durumda bırakmış, kamuda “Anahtar Teslimi” işlerin tamamını yavaşlamıştır.2021 Kasım ayından bu yana da ihaleye çıkarılan işlerin büyük kısmına teklif veren firma olmamıştır. 2021 yılı birim fiyatları piyasa fiyatlarının %100 altında kalmıştır. Tefe-Tüfe ile verilen fiyat farkları da piyasa fiyatlarına ulaşamamıştır. Kamu da iş yapan müteahhitlerin iflas etmemeleri ve kamu projelerinin yarım kalmaması için ivedilikle fiyat farkları ile koşulsuz tasfiye hakkının verilmesi gerekmektedir. Fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkının verilmemesi halinde çok ciddi kayıplar olabileceği gibi, yarım kalan projelerin mevcut maliyetlerinin 2 katına biteceği, müteahhitlerin ve kamunun çok büyük oranda zarar göreceği kaçınılmazdır. İnşaat sektörü oluşturduğu katma değerin yanı sıra yaklaşık 2 milyon kişiye yarattığı istihdam ve 250 alt sektöre oluşturduğu taleple ekonomimizi yakından ilgilendirmesine rağmen, son yıllarda yalnız bırakılmış, çaresiz bir duruma düşürülmüş ve adeta sektörden vazgeçilmiştir. Bizler oda temsilcileri olarak, 2 yıl sonra tekrar yeniden şartsız tasfiye ve kayda değer fiyat farkı istiyor ve yaşamakta olduğumuz sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Sektörümüz adına konunun takipçisi olmayı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.
Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.